donderdag 22 juli 2010

Lingepoli: ook tandenborstels en toiletpapier weg

Naar aanleiding van de Lingepolikliniek in Leerdam die om moslims niet te mishagen een paar schilderijen met varkens daarop liet verwijderen (zie artikel in De Telegraaf), heb ik nog een tip aan die zorginstelling. Doe alle tandenborstels weg. Tandenborstels kunnen moslims ernstig mishagen. Nee, ik doe hier niet smalend over. Feit is, dat de Islam leert dat je voor het reinigen van je gebit, een siwak (afbeelding) moet gebruiken. Een stokje, of een twijgje van de Salvadora Persica boom.

Niemand minder dan al-Boekhari is onze bron: “De boodschapper van God (vrede en zegeningen van Allah over hem) zei: ‘De siwak reinigt de mond en behaagt de Heer’.

Ook de hadith van Abu Hoerayrah onderstreept het gewicht van het gebruik van een takje om je tanden schoon te maken. volgens hem zei de profeet: “Ware het niet dat ik de dingen niet te moeilijk wil maken voor mijn oemmah (natie), dan zou ik opdracht geven dat de siwak voor elke gebed moet worden gebruikt.” Zowel Boekhari als Moeslim rapporteren dit.

Dat het echt van eminent belang is in de dienst aan Allah om maar niet een plastic lorretje van Jordan of zoiets moderns te gebruiken, blijkt uit de vele malen dat de ahadith de siwak noemen, en dat de volgelingen van de profeet ook leren hoe vaak ze het geval moeten gebruiken. Dat zal ik u nu besparen. Maar wel belangrijk om te onderstrepen, Abdoellah ibn Masoed verklaarde: "ik had de gewoonte om siwak stokjes van de Arak boom (Salvadore Persica) te verzamelen voor de Boodschapper van Allah.”

Als die Araktwijgjes niet beschikbaar zijn, mogen andere takjes gebruikt. Maar alleen als laatste oplossing. En helemaal onderaan, als het echt niet anders kan, zijn desnoods moderne tandenborstels acceptabel. Maar die zijn niet de norm, en een echte moslims behaagt zijn Allah en diens Profeet pas waarlijk met een siwak. Weg dus de tandenborstel, en bestel je siwak's online. Hier kan dat.

Tenslotte, de siwak moet met de rechterhand worden gebruikt volgens de meeste geleerden. Dat is omdat de Profeet bij het aantrekken van de schoenen, bij het afdalen van de kameel en bij zichzelf wassen, altijd de voorrang gaf aan de rechterkant, aldus zijn lievelingsvrouw Aisha. Hij huwde haar toen ze 7 was, en bedreef de liefde voor het eerst toen ze 9 was. Zij kende de profeet dus als geen ander en wist beter dan wie dan ook wat de Profeet behaagde.

De Islam ziet het gebruik van de siwak als verering van God. Dus beste mensen van de Lingepoli, weg met de tandenborstels. En nog een kleinigheidje, een belangrijke reden waarom de Siwak met de rechterhand moet worden gebruikt volgens de meeste geleerden, is omdat de linkerhand te maken heeft met vuil. En eredienst aan God kan je niet met die linkerhand volbrengen. Om het maar helder te zeggen: Met je linkerhand maak je je achterwerk schoon, met gladde stenen, volgens de Islam. Dus toiletpapier hoort niet thuis in de Lingepolikliniek. Weg met die rollen Edet. HIER kan je zien wat de Islam leert rond toiletgang. Ik verzin het heus niet!

Heeft de Lingepoli trouwens linkshandige mensen in dienst, dan adviseer ik om die niet rechtstreeks met patiënten te laten werken. Dat kan echt niet, want moslims zouden zich eraan kunnen storen.

(bron: o.a. Telegraaf.nl)

4 opmerkingen:

Alex zei

het is een ergerlijke situatie aan het worden in nederland.

Walter M. van der Wolf zei

Wow Jos...

je bent echt een ingewijde in het toilet ritueel en de mondhygiëne.

Herinner me nog die dag dat ik als backpacker een keer door Caïro heen slenterde met een enorme buikloop. Man wat voelde ik me beroerd.

En ik kon me toch nergens heen... verschrikkelijk. Op een gegeven moment hield ik het niet meer en ben ik één of ander Arabisch huis ingestormd.

Met handen en voeten duidelijk gemaakt dat de nood zo enorm hoog was dat als er niet snel wat gebeurde ik daar de boel zou besmeuren.

Tot mijn verbazing heb ik toen voor het eerst kennis gemaakt met het Arabische toilet.

Of de Profeet toen echt blij met me geweest is betwijfel ik. Maar goed het zij me vergeven... ;-)

Jos M. Strengholt zei

Bedankt dat je de diepste roerselen van je lichaam met ons deelt.

Walter M. van der Wolf zei

Ja, graag gedaan :-)