zondag 4 juli 2010

Hizbollah's leider Fadlallah overleden

De Libanese groot-ayatollah Sayyed Muhammad Hussein Fadlallah, een van de hoogste religieuze leiders in de Sjiitische Islam, is vandaag op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Beiroet.

Fadlallah is geboren in de Iraakse stad Najaf in een Libanese familie. Hij studeerde ook in Najaf, maar keerde in 1952 in Libanon terug. Hij was een van de stichters van Hizbollah (de Partij van Allah) in Libanon; binnen sjiitische kring werd Fadlallah als een gematigde leider gezien; vooral op het gebied van de rol van vrouwen was hij betrekkelijk modern. Ook sprak hij zich uit tegen het gebruik van bloedige zelfverwonding tijdens het sjiitische Ashoera feest.

In relatie tot Israel was Fadlallah een hardliner. Hij wenste de vernietiging van Israel, en ontkende dat tijdens WOII 6 miljoen Joden zijn vermoord. In 1983 was hij een van de eerste islamitische leiders die het idee van zelfmoordacties tegen Israel stimuleerde als terechte vorm van verzet.
Moge Fadlallah verenigd worden met de profeet Mohammed die hij zo beminde en navolgde.

3 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,die laatste 2 regels,die wens/bede voor fadlallah is die van jou?
Wel een groot contrast met het daaronderstaande artikel over effectief evangeliseren.
Of je moet er natuurlijk vanuit gaan dat fadlallah nu geniet van z'n 70 maagden.

Jos M. Strengholt zei

Sja, maar een mens oogst toch wat hij zaait? Er is nu toch niets meer aan te doen.

Departemen Dakwah zei

leider van de islamitische wereld van vandaag is niet uit Arabische landen, maar is ontstaan uit Indonesi├ź ... zie http://pemimpin-islam.blogspot.com/2014/11/kumpulan-video-pemimpin-islam-al-jaabir.html