dinsdag 16 maart 2010

NRC verdient lof: nu is duidelijk hoe grootschalig sexueel misbruik in RK internaten was

Het NRC verdient een pluim voor hun onthullende artikel op 16 maart over sexueel misbruik in rooms katholieke instellingen door leden van katholieke ordes. Een eerlijk artikel, omdat het de feiten op een rij zet. Wat is het geval, Het NRC meldt dat 190 oudleerlingen van van katholieke internaten en seminaries de krant hebben geinformeerd over hoe ze sexueel of anders zijn misbruikt. Ik citeer een paar gedeeltes:
Gemeld zijn (al dan niet in combinatie) 27 gevallen van mishandeling, 170 gevallen van seksueel misbruik en 12 gevallen van ernstig seksueel misbruik (zoals verkrachting).

De beschuldigden waren, of zijn, lid van 44 ordes of congregaties. De geestelijken werkten in 86 internaten , seminaries (priesteropleidingen) en scholen verspreid over 62 gemeenten, vooral in Brabant, Limburg en Gelderland. Een tiental paters en broeders werkte in een parochie of in het jeugdwerk.

De oudste melding betreft een Tilburgse frater die in 1935 in de onderbroekjes van leerlingen zat. De jongste melding stamt uit 2000 en gaat over een pater in Enschede, uit zijn functie gezet na seksueel misbruik. Uit een inventarisatie blijkt dat het misbruik vooral plaats vond in de jaren zestig (88 meldingen) en vijftig (64).
Wat mogen we dus constateren? Over een periode van 40-50 jaar, zijn er in totaal 182 gevallen van sexueel misbruik gemeld in 86 internaten etc. Om het anders te zeggen, per internaat zijn er in 40-50 jaar 2 gevallen. Waar houden de media zich in vredesnaam mee bezig. Prachtig dat het NRC dit nu zo helder heeft blootgelegd.

Opvallend ook: na alle commotie gaat het gelukkig maar om 12 gevallen van verkrachtingen IN TOTAAL. Over een periode van 50 jaar. Alle andere vormen van sexueel misbruik zijn ook vreselijk en totaal verwerpelijk. Maar waar het gaat om echt sexueel geweld: 12 gevallen.

En bedenk hierbij, er zijn dus ook heel veel RK instellingen waar helemaal geen misbruik heeft plaatsgevonden in de tientallen jaren waarover we spreken.

4 opmerkingen:

Unknown zei

men kan niet aannemen dat alle slachtoffers aanmelding doen, integendeel. Voor de meesten is het nog steeds zo piinlijk datb er niet over gesproken kan worden. Dat zal vooral gelden voor de ernstiger gevallen.
Zo gemakkelijk kunt u het niet bagatelliseren.

Walter K, Canada

Unknown zei

we verwaarlozen dan natuurlijk diegenen die het niet konden verwerken en zelfmoord gepleegd hebben.
Als je daar zelf niet onder geleden hebt, kun je de levenslange schade en ellende niet voorstellen, en mag je dus zeker geen slimme sommetjes voorrekenen.

Walter K. Canada

Unknown zei

Het spijt me als het overkomt alsof ik bagatelliseer. Dat is niet mijn bedoeling. En ik ben het met u eens dat er natuurlijk meer gevallen zijn dan bekend worden in z'n onderzoek.

Maar het probleem hierbij is, dat we niet kunnen spreken over wat we niet weten, alleen over wat we wel weten. Alle speculatie over het echte aantal gevallen is onmogelijk, lijkt me. Gaat het om 5x meer? 10x meer? We weten het gewoon niet.

Nogmaals, mij gaat het niet om bagatelliseren van de ernst van elk geval, maar om de manier waarop alleen de RK instellingen deze dagen onder vuur liggen.

De manier waarop dat gebeurt is buiten proportie, omdat uit de cijfers nier blijkt dat in die instellingen meer sexueel misbruik plaatsvond dan, zeg, in zwembaden, sportclubs, openvare scholen, pinkstergemeenten, of door rijschoolinstructeurs. Integendeel, gezien de bescheiden getallen die boven tafel komen in RK instellingen zou je wel eens kunnen vermoeden dat sexueel misbruik daar juist relatief weinig voorkomt.

Getallen van sexueel misbruk in de hele samenleving zijn in elk geval veel hoger dan de getallen die we zien bij RK instellingen. Daarmee zeg ik niet: 'het valt wel mee', want dat doet het niet, het is een verschrikking. Ik beweer alleen dat er sprake is van een onevenwichtige hetze tegen RK instellingen.

Anoniem zei

Hé, zeer interessante site van NRC! Ik heb er zojuist Excel op losgelaten en dat gaat op mijn blog nog wel een staartje krijgen :) (maar eerst een andere blogpost-in-aanmaak over dit thema)