maandag 15 maart 2010

Kanjers van EenVandaag doen ook aan echte onderzoeksjournalistiek

Wow. Ook EenVandaag is erin geslaagd! Goed zo, jongens! Moet je lezen wat ze te melden hebben:
Seksueel misbruik door katholieke geestelijken is niet beperkt gebleven tot jeugdinternaten. Ook op gewone lagere scholen, middelbare scholen, op katholieke sport- en hobbyvereinigingen, in pastories en zelfs in ziekenhuizen zijn veel kinderen en tieners slachtoffer geworden van paters, fraters en pastoors. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder ruim 6000 katholieken, die deel uit maken van het EenVandaag Opiniepanel.

Bijna 300 ondervraagden zijn zelf slachtoffer geworden. En voor twee op de drie speelde het misbruik zich af niet binnen, maar buiten een instelling. In emotionele reacties vertellen zij over hun ervaringen, die zij soms tientallen jaren voor zichzelf gehouden hebben.
Jawel, harde journalistiek. Wat is dat toch, dat juist al die Roomse instellingen met sexueel misbruik te maken hebben? Gek, zou niemand bij EenVandaag op het idee komen om eens alle verschillende sportclubs, zwembaden, omroepen (!), dagbladen, onder de loupe te nemen?

300 gevallen onder 6000 mensen? Nou ja, BIJNA 300, en RUIM 6000. Laten we maar zeggen, 295 en 6200? Vooral niet nauwkeurig zijn, want bijna 300 en ruim 6000 klinkt erger, dus beter.... En veel van deze vreselijke ervaringen zijn van tientallen jaren geleden. Ah... dat maakt het al weer een heel ander verhaal he? Vreemd ook: Het lijkt net of dat ver onder het landelijk gemiddelde licht? Knappe journalisten hoor. Vergeten gewoon hun werk goed te doen, bevangen wellicht door de geest van deze eeuw. De geest uit de afgrond.

En ja hoor, het celibaat wordt er weer bijgehaald, alsof er samenhang bestaat. Hoe stupide zijn we bij EenVandaag? Het is al zo duidelijk aangetoond dat er GEEN relatie is tussen kindermisbruik en celibaat, dat je je afvraagt wat deze journalisten meenden te moeten bewijzen. Helaas lijkt de onderbuik te regeren.

6 opmerkingen:

FreeDutch zei

Ik raak wel eens verwikkeld in een discussie over landen zoals Cuba. Als ik kritiek lever op dat land, krijg ik vaak als repliek antwoorden zoals: "Ja, maar Amerika is ook fout!" Deze manier van denken heb ik nooit begrepen. Alsof de misdragingen van andere landen, de misdragingen van Cuba goedpraten.
Om diezelfde reden, begrijp ik niet waarom u zo boos wordt over kritiek op de katholieke kerk. Het kan best zijn dat andere partijen zich ook aan dezelfde praktijken schuldig maken, maar dat neemt niet weg dat misbruik binnen de RKK een groot schande blijft.
U vindt het vreemd dat het celibaat erbij gehaald wordt. Dat vind ik niet vreemd, want het lijkt mij evident dat mensen die geen seks mogen hebben (tegen hun natuur in) eerder seksueel gefrustreerd raken dan anderen.

Unknown zei

Je laat precies zien hoe onderbuigevoelens heersen.

Er is al zo vaak met harde cijfers aangetoond dat het celibaat NIET leidt tot MEER misbruik dan elders. Integendeel, de cijfers wijzen het omgekeerde uit.

Zei ik dat wat is gebeurd in RK kringen niet ernstig is? Ik zeg wel dat het excessief is hoe nu op elke RK instelling 'jacht' wordt gemaakt. Neem EenVandaag met de RK scholen. Waarom niet de Openbare Scholen navragen? En de Islamitische? De protestantse?

DAT zou goede journalistiek zijn. Kijken of levensbeschouwing invloed op mate van misbruik heeft. Maar nee, momenteel is het bon ton om RK op te jagen, dus ... he! trowuens! De RK gymclubs! Die moeten we nog eens even aan de tand voelen!

Wat nu gebeurt is gewoon eenzijdige en slechte journalistiek. Oneerlijk, omdat de RK wordt aangeklaagd door media die eenzelfde onderzoek in hun eigen midden, zouden weigeren. Heb jeje wel eens afgevraagd hoeveel sexueel misbruik plaatsvindt door journalisten?

FreeDutch zei

Ok, uw blogs zijn mij nu duidelijker, al ben ik het niet met u eens dat er een 'jacht' gaande is.

Wel denk ik dat de negatieve berichtgeving over de katholieke kerk stigmatiserend kan werken. Het gaat maar om een klein deel van de RKK en dat ziet niet iedereen. Ook ben ik het met u eens dat de journalistiek beter werk zou leveren als ze de cijfers zouden vergelijken met andere instellingen.

Maar het onderwerp dat op dit moment in de media is, is: misbruik binnen de RKK. Er zijn genoeg aanleidingen/ gebeurtenissen geweest die deze media-aandacht veroorzaakt hebben. Ik vind de media niet eenzijdig omdat ik ook genoeg 'tegenberichten' zie. Zo heb ik ook diverse nieuwsberichten gelezen over afkeuringen binnen de katholieke kerk. Gelukkig maar.
De toon die ik in uw blogs meende op te maken was 'het valt wel mee, in andere instellingen is er ook misbruik' terwijl ik vond dat het 'verschrikkelijk dat zoiets in de rkk gebeurt, helaas gebeurt het in alle instellingen' had moeten zijn.

Unknown zei

Misschien was ik dan niet duidelijk; ik vind misbruik van mensen een Godsgruwel en al komt het bij anderen 100x vaker voor, dan nog maakt dat het niet minder erg in de RK kerk.

De Jakobus-brief in het Nieuwe Testament zegt dat als je 1 wet overtreedt, je alle wetten hebt overtreden. Zo voelt dat binnen de kerk dus in dit geval.

Unknown zei

Het is opvallend met hoeveel gretigheid nieuws over schandalen in de katholieke kerk wordt gezocht en gepubliceerd. Journalisten lijken het onderwerp echt leuk te vinden. Er ligt een hypocriet zelfgenoegzaam secularisme aan ten grondslag. Nuance en journalistieke integriteit wijken.
Bedankt voor je nuchtere visie op deze zaken!

mbuurman zei

@Lucid
Het probleem is dat de wijze waarop wordt bericht erg eenzijdig is. En het gaat hier alleen over zaken die zich 40 tot 60 jaar geleden hebben afgespeeld. Als het om een misbruikschandaal op een school of een of ander instituut zou gaan, dan zou dat nooit zo'n enorme hype hebben veroorzaakt. Zelfs niet als daarbij op grote schaal verkracht zou zijn, hetgeen bij de internaten niet het geval is. Dan zou 1 groot artikel zijn geplaatst, misschien nog een kleine nabrander, en dat zou het geweest zijn.
Mijn punt is: het is schandalig dat dit is gebeurd, het moet aan de kaak worden gesteld, maar deze hype na zo'n lange tijd; het is simpelweg sterk overdreven.
Waarom gebeurt het toch? Dat kan alleen te maken hebben met een wens om de RK Kerk flink te kunnen aanvallen.

Overigens: ik heb uitgebreid gereageerd op de andere blog (Pausje pesten...), zoals je me vroeg.