woensdag 17 maart 2010

Hadden wij in Nederland maar meer lui als St Patrick

Er zijn rond St Patrick (387-461) veel legenden ontstaan, maar zeker is dat hij een belangrijke rol speelde bij de introductie van het christelijke geloof in Ierland. Van hem bezitten we de oudste Britse christelijke literatuur.

St Patrick is geboren aan de westkust van Engeland of Schotland. Op 16-jarige leeftijd werd hij door Ierse piraten gevangen genomen en 6 jaar lang als slaaf gebruikt. Terwijl hij op de kudde van zijn meester paste, leerde hij bidden. In zijn autobiografie zegt hij dat hij dagelijks wel 100 keer bad. ‘Ik verbleef vooral in bossen en op de berg, en voor de dag aanbrak werd ik al bewogen tot gebed, of het nu sneeuwde en vroor of regende.... want de Geest was actief in me.’

Uiteindelijk ontsnapte hij, hij vond zijn familie terug, en hij werd priester. De paus stuurde hem als zendeling terug naar Ierland, waar hij het bisdom Armagh opzette. Hij ging dus dienen in het land dat hem zo slecht had behandeld, als een echte volgeling van Christus die ook was gekomen om te dienen en niet om gediend te worden. Nederland heeft zulke mannen en vrouwen nodig!

Geen opmerkingen: