maandag 29 maart 2010

Zorgverleners willen verplichte sterilisatie van 'licht verstandelijk beperkten'

De Telegraaf meldt:
"Ouders die licht verstandelijk beperkt zijn en niet voor hun kinderen kunnen zorgen, zouden gedwongen moeten worden tot anticonceptie. Dat vindt 62 procent van de mensen die deelnamen aan een enquête die Rondom 10 uitvoerde en waaraan het tv-programma zaterdagavond aandacht besteedt. Via onder meer enkele vakbonden benaderde het programma negenhonderd mensen die beroepshalve te maken hebben met het begeleiden van licht verstandelijke beperkte ouders of hun kinderen."
Lees ik dat goed? Lekker zeg, die zorgverleners. Een ruime meerderheid vindt dat ouders met een lichte verstandelijke beperking en die niet voor hun kinderen kunnen zorgen, verplicht anticonceptie moeten gebruiken.

Jawohl! Onze verlichte samenleving weet wel wat goed voor ons is! De experts zullen bepalen hoe mensen moeten leven. Nee dank u.
Wie bepaalt wat 'licht verstandelijk beperkt' is?
Wie bepaalt wat 'niet kunnen opvoeden' betekent?

Dit ruikt naar verplichte sterilisatie.

Juist zorgverleners moeten beseffen dat ze een plicht tot bescherming van hun clienten hebben, en een deel van die bescherming heeft te maken met de rechten van mensen met een verstandelijke beperking. Een zorgzame samenleving besluit niet voor andere mensen hoe die hun leven moeten inrichten, en gaat zeker niet morrelen aan het lichaam van mensen die bescherming verdienen. Zulke mensen verdienen respect, en hulp, en zo nodig ook hulp bij het grootbrengen van hun kinderen. Dat daar problematische kanten aan zitten, dat snapt zelfs iemand die verstandelijk beperkt is. Maar verplicht en tegen hun zin ingrijpen in hun lichaam, dat vind ik een schandelijke gedachte.

Op zijn blog zegt Carel Vignes:

Ik werk in een omgeving waar ik vaak te maken heb met ouders en kinderen, ik kan de lezer vertellen dat er ook veel ‘normale’ ouders zijn die niet bijster goed zijn in het opvoeden van hun kinderen. Moet dan iedereen maar – als waren ze dieren – naar de sterilisatiekliniek worden gestuurd? En als ze weigeren? Mensen met een IQ van 70 à 80 zijn misschien niet de slimsten, maar hebben wel een eigen wil en kunnen hun ongenoegen uiten en daar naar handelen. Als ze weigeren zich te laten steriliseren, gaan we ze dan vervolgen? Opsluiten? In een concentratiekamp stoppen misschien? Of gewoon alvast euthanaseren? Als we het ‘minderwaardigen’ verbieden om ‘lebensunwertes leben’ voort te brengen dan is het uitroeien van de klasse van minderwaardigen een logische tweede stap: we hebben toch ál bepaald dat ze ‘geen menswaardig leven kunnen leiden’!

Hogere waarden in actie. Vindt u het nog steeds zo fijn dat de christelijke geloofstradities structureel worden uitgebannen uit het publieke leven? De consequenties beginnen zich in ieder geval duidelijk af te tekenen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben iets eerder al in de gelegenheid geweest om een stukje over deze kwestie af te vuren ( http://clavesregni.wordpress.com/2010/03/28/untermenschen/ )

Het is een uiterst zorgelijke situatie, ongetwijfeld.

Tom zei

Zwaar verstandelijk gehandicapt zijn mensen met een meetbaar minderwaardig IQ.

Licht verstandelijke gehandicapt zijn daarentegen aanhangers van achterlijke woestijnreligies, zoals katholieken, islamieten en veluwse steile gereformeerden. Licht verstandelijk gehandicapten zijn eigenlijk allen die niet vooraan staan in de vooruitgang en ook diezelfde vooruitgang hinderlijk belemmert. Wie vooraan staat heeft immers het recht om de zwakkere uit te selecteren. Jawohl!

Unknown zei

@ Carel - dank je voor vermelding - ik heb slot van je blog nu geciteerd.

@ Tom - vrind, het is allemaal de vooruitgang. En wie dat tegenstaat, moet aan de kant. Alleen mooie menen die aan onze criteria voldoen, en die ook niet tegensputteren.