donderdag 2 februari 2012

Egptische voetbaldoden en de schuld van het leger

De dood van ongeveer 75 fans van de voetbalclub Ahly heeft niet geleid tot massale protesten tegen een onveilig stadion of tegen de aanhangers van de club Masri die de aanval inzetten, maat tot protesten tegen de mushier, de maarschalk van de Egyptische junta, Tantawi.

Veel Egyptenaren geloven dat de legerleiding op de een of andere manier achter het bloedbad zit. Of dat waar is? Het klinkt wat ongeloofwaardig. Maar het fans van Ahli en vele anderen weten het zeker. De 'harde kern' van duizenden Ahli fans die zich de Ultra's noemen, zijn een sterk gepolitiseerde beweging die vorige jaar actief meedeed aan de protesten tegen Hosni Moebarak en het leger. Nu ze werden aangevallen wordt de oorzaak dus meteen bij het leger gezocht. Het bloedbad en het verwijt aan het leger laat hoe explosief de situatie in Egypte blijft.

Ook de uitspraken van Tantawi gisteravond laten zien dat hij zelf ook de politieke aspecten erkent van dit bloedbad. Hij riep op de Facebook pagina van de junta op tot drie dagen rouw. Op televisie zei hij:
"These kind of events can happen anywhere in the world but we will not let those behind this get away," Tantawi said, speaking to the sports television channel owned by al-Ahli, one of the teams playing. He said victims would receive compensation after their cases were examine. "We will get through this stage. Egypt will be stable. We have a roadmap to transfer power to elected civilians. If anyone is plotting instability in Egypt they will not succeed. Everyone will get what they deserve," he said, adding that securing the game was the responsibility of the police force.

Toen vannacht de fans van Ahli uit Port Said terugkwamen met de trein, stonden duizeden fans op ze te wachten op het Centraal Station van Cairo, bij het Ramsis plein. De groep trok daarna naar Tahrir en naar Maspero, voor het gebouw van de nationale radio en tv. Hier filmpjes van deze demonstraties.

Het parlement komt vandaag in spoedzitting bijeen. De Moslimbroederschap die het parlement beheerst, heeft gisteren op zijn website direct naar het leger gewezen als de verantwoordelijke partij. Dat gaat in het parlement dus een interessant debat worden. Is de Moslimbroederschap zich aan het verwijderen van het leger? Heeft de MB het gevoel dat met zoveel macht onder het volk en in het parlement, het niet dankbaar aan de leiband van de mushier hoeft te lopen? Het heeft er alles van dat de politieke kaarten nog lang niet zijn geschud.

3 opmerkingen:

Arjan Baarssen zei

Blijft uitermate boeiend dat je er zo dicht op zit. Achter een schijnbaar incident zit zoveel beweging!

Anoniem zei

Zat het leger erachter? Ik dacht al, Amerika zal het wel weer gedaan hebben.
Toch raar dat de meest voor de hand liggende mogelijkheid (namelijk dat het aan de primaten ligt die altijd voor voetbalgeweld verantwoordelijk zijn, waar ook ter wereld) over het hoofd wordt gezien.

Groet, Jan.

Paul Miller zei

De kranten hier geven veel info. Het gevoelen is toch wel dat het kwade opzet van de "machthebbers" was. Niet de "regering" per se. De politie greep amper in, de uitgangen waren afgesloten, de wapens voorhanden en het feit dat de verliezers van de game het moesten ontgelden is natuurlijk ook geen onbelangrijk gegeven.
Nu ben ik zelf geen groot voetbalfan, maar in het buitenland zie ik graag een goeie wedstrijd.:-) Nee, dan maar gewoon naar de Zoo. Dat doe ik wel graag als ik op vakantie ben. Of hebben ze die niet in Caïro?