zondag 12 februari 2012

Rapport over bloedbad bij voetbalwedstrijd in Port Said

Een commissie van het Egyptische parlement heeft onderzoek gedaan naar de voetbalrellen in Port Said, waarbij 74 doden vielen. Vandaag zullen de uitkomsten van dit onderzoek worden besproken in het parlement.

Het ministerie van binnenlandse zaken – de baas van de politie dus – krijgt de meeste schuld toegekend. De veiligheidstroepen van de politie stonden erbij en keken ernaa, aldus het rapport.

Veel parlementariers eisen dat minister van binnenlandse zaken Mohamed Ibrahim zijn ontslag krijgt. Het rapport gebruikt woorden als ‘misdadigheid’ en ‘onachtzaamheid’ voor de veiligheidstroepen van Port Said. De medewerkers van het stadion namen deel aan de misdaad door de stadionlampen uit te doen, luidde muziek te draaien, en door de uitgangen van het stadion te sluiten.

Een combinatie van ‘gewone’ voetbalfans van het thuisteam en ‘outlaws’ zou samen de aanval op de aanhang van het uitspelende team gepland hebben.

Het rapport eist verder onderzoek naar de rol van voormalige leden van het regime Moebarak. In verband met het onderzoek hebben drie voormalige leden van de nu verboden Nationale Democratische Partij een uitreisverbod gekregen. Ze zouden betrokken zijn bij het plannen van de gewelddaden.

Geen opmerkingen: