dinsdag 7 februari 2012

Moslimbroederschap tegen acties in Egypte

Een heel aantal studentenbewegingen en politieke groepen in Egypte heeft opgeroepen tot een algemene staking, te beginnen op 11 februari. Deze campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid begint op de dag dat Hosni Moebarak een jaar geleden werd afgezet. Doel is om Egypte democratischer te maken - dus onder meer om de militaire junta zijn politieke macht te ontnemen.

En het was te verwachten: De Moslimbroederschap (MB) heeft te kennen gegeven dat het dit een slecht idee vindt. Mahmoud Hussein, Secretaris Generaal van de MB noemt de oproep tot een algemene staking 'vernietigend' en volgens hem kan het 'de belangen van Egypte en haar toekomst' schaden. Hij zei:

This call means a general strike in the sense to disrupt the railway, transportation, and delay in the work of factories, companies, universities, schools, and refraining from paying money owed to the government (taxes, electricity, water and gas bills), and all this would exacerbate the bad economic, social and services situation leading to the dismantling of the state institutions.


Hij zei verder dat de MB zulke oproepen verwerpt en hij riep Egyptenaren op juist te werken aan de opbouw van de staat, niet aan de verwoesting ervan. Niet vreemd natuurlijk. De MB bezet 40% van de zetels in het parlement en kan de samenleving nu naar hartelust gaat islamiseren. En aangezien het daarbij geheel afhankelijk is van de goodwill van de ware machthebbers, de militaire junta, is elke steun van de MB aan acties tegen die junta zeer onwaarschijnlijk. Waarmee de MB ook effectief elke beweging naar echte democratie lijkt te smoren.

En heel leuk voor wie wil weten met wat voor lui we met die MB te maken hebben, zie dit enige youtube filmpje van een lid van de MB die meende het parlement voor het islamitische gebed te moeten gebruiken. Aan de andere kant, de voorzitter die hem de mond wil snoeren is ook van de MB. Wat een zooi.

Geen opmerkingen: