donderdag 9 februari 2012

Foei, dat mag niet, Jezus!

In Markus 1:40-45 lezen we hoe Jezus deed wat de nette samenleving van zijn tijd beslist niet accepteerde: hij raakte een melaatse man aan. Zoiets doe je toch niet?

Volgens de wetten van Mozes verontreinigde Jezus zich hiermee en kon hij niet de tempel van God binnen. Jezus lapt de wet aan zijn laars om deze man tot zegen te zijn. De melaatse kon niet bij God in de tempel komen, maar God kwam naar de man toe. Hoe gaan wij met onze naasten om?

Hier mijn preek voor dit weekend.

5 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,wel kort door de bocht alszou Jezus de wet daar aan zijn laars lappen,zoals jij uitlegt.

Duidelijk is wel dat bij de komst van Jezus een ander tijdperk/bedeling aanbreekt.
Johannes leert duidelijk; de wet is door Mozes gegeven,de genade en de waarheid zijn door Jezus gekomen.In alle bedelingen zien we het onvermogen van de mens om God te gehoorzamen.Prijs God voor dit genade tijdperk!

Dus Jos,ook die tien wetjes van jou zijn allang passé.(met knipoog)

Jos,zijn de mensen uit Homs(Syrie) ook onze naaste,het blijft zo akelig stil vanuit de "linker/Israelbash/moslimhoek na al die duizenden doden.

Lees de rake colmn van Afsin Ellian in elzevier ffff.

Jos M. Strengholt zei

Israel heeft liever Aasad en het huidige regime dan de opstandelingen, Gert. Dus wat wil je nou?

Ruud zei

Gert, wanneer was de laatste keer dat jij de Israëlische regering in het openbaar iets lelijks hebt horen zeggen over "al die duizenden doden"?

Er zijn trouwens helemaal geen wetten passé, omdat Jezus zelf zei in Mattheus 5:18 en Lucas 6:17 dat er niets van de Tora zou vergaan. Die wet is niet door Mozes zelf bedacht, omdat het God was die hem die wet dicteerde. Mozes gaf het alleen door aan het volk. De Tora is dus van God afkomstig. Er breekt dus helemaal geen andere tijd of bedeling aan.

Ruud zei

Heel goede preek, Jos!

gert zei

Hoi Jos,ik wil niks maar ik vind jou en de hardschreeuwers als er in gazastan maar iets gebeurt zo akelig stil, nu er in Homs zoveel onschuldige doden vallen.
En als jij dan de vraag stelt,"hoe gaan wij met onze naaste om " mag ik hem toch wel inkoppen.


Trouwens Israel rekent erop dat Assad na een half jaar weg is.Niet vreemd dat Israel stil is na al die islamitische revoltes in de buurlanden.

Vandaag ga ik naar Belgie,naar een kath.verzorgingstehuis m'n oude Holl.zwerver vriend bezoeken die nadat hij "al z'n bezit verkwiste" letterlijk is vastgelopen een beetje z'n eenzaamheid doorbreken en hem helpen met eten enz.