dinsdag 7 februari 2012

Egyptenaren willen geen dollars?

Een Gallup Poll onderzoek heeft aangetoond dat 71% van de Egyptenaren tegen economische steun uit de Verenigde Staten zijn. Nog meer Egyptenaren (74%) zijn ook tegen financiele steun van de USA aan onafhankelijke organisaties in Egypte. Dat blijkt uit onderzoek onder 1077 Egyptenaren in december 2011.

De Verenigde Staten steunen Egypte jaarlijks met miljard dollar.Een netelig probleem voor de junta die Egypte bestuurt; die wil immers dolgraag dat geld. Per slot van rekening kunnen ze zich daarzelf ook voor een deel tegoed mee doen.

68% van de Egyptenaren heeft liever hulp uit de Arabische landen - terwijl 28% dat juist niet wil. Deze laatste cijfers lijken een weerspiegeling van de uitslag van de parlementsverkiezingen. Islamisten, die zich graag op de rijke Arabische Golfstaten richten, kregen 70% van de zetels. En de overige partijen in het parlement verwijten die Islamisten juist, dat ze geld uit de Golf ontvangen voor hun islamisering van de samenleving.Maar iets heel anders...

Bijna elke Egyptenaar zal met vreugde naar de Verenigde Staten emigreren als ze daartoe de kans hebben. En niemand is vies van voor Amerikaanse bedrijven in Egypte werken. En hierom denk ik toch dat de cijfers van Gallup niet erg 'waardevol' zijn. Het is politiek correct om te zeggen dat je regering geen Amerikaanse geld mag accepteren, maar intussen kiezen de Egyptenaren toch graag eieren voor hun geld als ze de kans krijgen. Lang leve de Green Card.

Geen opmerkingen: