donderdag 9 februari 2012

Leger Egypte stuurt meer tanks de straat op

Op 11 februari willen een aantal jeugdbewegingen en politieke bewegingen in Egypte een algemene staking en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid beginnen.

Luitenant-general Sami Anan van de militaire junta heeft in dat kader besloten om meer soldaten en tanks de straten op te sturen 'om de veiligheid van openbare en private gebouwen te garanderen'. Hij riep het volk op om de 'veiligheid en statbiliteit van het land te beschermen door te werken en te produceren.'

Premier Kamal al-Ghanzouri liet op een persconferentie weten dat de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid een plan is om 'de staat omver te gooien'.

Zowel AlAzhar, het formele Islamitische onderwijsinstituut in Egypte, verwerpt het idee van burgerlijke ongehoorzaamheid, en ook de Koptische paus Shenouda noemde het in strijd met de godsdienst.

Het is spannend om te zien hoeveel Egyptenaren aan een algemene staking gaan meedoen. De Moslimbroederschap, de grootste 'organisatie' in Egypte, heeft zich ertegen uitgesproken. Maar in instrustriele steden als Suez (olie, Suez-kanaal) en Mahalla al-Kobra (textiel) verwacht ik toch wel grote stakingen. In Cairo vermoed ik niet dat veel bedrijven of overheidsinstellingen lang plat zullen liggen.

Geen opmerkingen: