maandag 20 februari 2012

Moordenaars van Kopten vrijuit

Diverse getuigen zagen 6 januari 2010, dus tijdens de Koptische kerst, dat drie mannen verantwoordelijk waren voor de beschietingen van een kerk die net uitging; daarbij werden zes Kopten een een bewaker (een moslim) gedood.

Drie mannen werden door velen als daders herkend.  Hoe stom kan je ook zijn om zo'n aanslag in je eigen stadje te plegen.  In februari 2011 werd rechtgesproken door het hof voor staatsveiligheid: een van de daders, Hamam al-Kammouni, werd schuldig bevonden.  Hij is in oktober 2011 opgehangen.

De andere twee, Qorashy Abouel Haggag en Hendawy Sayyed Hassan werden vrijgelaten. Een schandelijke kwestie, want de ooggetuigen verdrongen elkaar om te getuigen dat ze deze twee bij de beschieting als daders hadden gezien. 

Vandaag werd uitspraak gedaan in hoger beroep; het 'gewone' strafhof heeft het vonnis bevestigd: de twee blijven vrij. Waardoor voor Kopten weer is onderstreept dat er geen eerlijke rechtspraak in Egypte bestaat.  Linksom of rechtsom, ze moeten zich maar gedeisd houden want moslims komen met hun wandaden tegen Kopten heel goed weg.

4 opmerkingen:

mbuurman zei

Is bekend welke motivering de rechters hebben gebruikt om deze twee vrij te spreken? En is het mogelijk om de (vertaalde) tekst van het vonnis te lezen? Ik stel me zo voor dat er aan de hand hiervan internationaal stappen kunnen worden gezet. Zoals vragen door regeringen, parlementen, internationale organisaties (Amnesty National), e.d.

mbuurman zei

Aan het eind bedoel ik natuurlijk Amnesty International.

Anoniem zei

He Jos,

Gert A zei,


Opvallend is ook dat 1 dader de doodstraf krijgt en de anderen vrijuit gaan.
Dat is ook nog eens heel erg inconsequent.

Ik heb er eerder wat over gelezen, en veel mensen gaan er van uit dat dit komt doordat er ook een moslim is gedood.

Lijkt mij op zich een logische verklaring hiervoor.

Hoe denk jij hierover Jos ?

Jos Strengholt zei

Je hebt gelijk Gert - hier is de sjaria toegepast. Een moslim opgehangen omdat er een moslim in gedood. Dat zei de bisschop van Nag Hammadi vorig jaar. Ik schreef er toen ook al wat over:

http://strengholt.blogspot.com/2011/02/bischop-kirollos-van-nag-hammadi-dit-is.html

Dit laat echt zien dat de rechtspraak in Egypte erg krom is.