dinsdag 31 januari 2012

Ik ga persoonlijk de paasdatum herzien

Ik ben deze week in gesprek met de kerkenraad van mijn engelstalige gemeente over de vraag wanneer we pasen gaan vieren. Onze Egyptische en Soedanese zustergemeenten vieren dat sinds jaar en dag op de 'oosterse' paasdatum - dat is dit jaar op 15 april. In het westen wordt pasen op 8 april gevierd.

Wat een gedoe. In de kerkenraad van mijn engelse gemeente zitten een Antiochees Orthodoxe Canadees, een Lutherse Amerikaanse, en een Anglicaanse Egyptisch-Amerikaanse. Wordt het kop of munt? Ik denk dat we gaan besluiten dat we de Kopten gaan volgen - en pasen dus een week later vieren dan ulieden in Nederland.

Maakt het me heel veel uit? Niet om principiele of theologische redenen, maar voor om praktische overwegingen. Het is vooral lastig om de hele lijdensweek tweemaal achter elkaar te vieren, en om het liturgisch dan allemaal nog uit elkaar te houden. Bovendien kan ik in dat geval de gemeenten ook niet samen laten vieren. Dus wij volgen het oosten.

9 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos,
zoals je ongetwijfeld wel weet is de paasviering uit gggristelijke haat/aversie tav het Joodse volk ontkoppeld.
Op het 1e consili van Nicea is besloten om het in ieder geval niet meer gelijktijdig met die "afschuwelijke Joden" te gedenken.

Dus Jos als je de datum toch gaat herzien,kies dan het juiste Bijbelse moment om het te vieren nl.de 14e Nisan.
Doen hé.

Anoniem zei

en, is er weerstand tegen je plan? hoe gaan de westerse christenen hiermee om? vinden ze het prima?

adw te U.

Jos M. Strengholt zei

Nee Gert, de paasdatum was niet gerelateer aan hekel aan Joden. De westerse kerken in het Romeinese rijk vierden al lang voor Nicea de 'westerse' pasen. Dit had te maken met feit dat in oost en west andere kalenders werden gebruikt.

Dat in Nicea voor de westerse datum werd gekozen was omdat het westen dat wilde. Dat daarbij een handig argument was dat daardoor pasen niet tegelijk met Joden werd gevierd om onderscheid met Jodendom te laten zien, is dat werkelijk zo erg?

ADW - Het is nog in kerkenraad. En daarna zal ik het aan gemeente meedelen. Die is nauwelijks groter dan de kerkenraad - dus ik denk niet dat iemand er van gaat wakkerliggen.

gert zei

Hoi Jos,de ontkoppeling is wel degelijk gedaan uit aversie tot de Joden.

Maar by the way, Jezus is eg op de 14e Nisan gekruisigd(joh.19:14) en dat was volgens ingewijde ook nog eens op een woensdag en niet eens op een vrijdag.

Efin,je zal er waarschijnlijk toch geen rekening mee houden want het is immers "jou kerk" zoals je in je vorige blog stelde en daarom ga "ik persoonlijk de paasdatum herzien".

Klinkt allemaal wel wat hoogmoedig.

Jos M. Strengholt zei

Bedankt Gert.

gert zei

Hoi Jos,is eg niet kwaad bedoeld,maar de uitspraak: "Mijn kerk" vind ik not done.
Bijbelser is bv."de gemeente van Christus die ik als voorganger mag dienen".
Goed ik zeg het,andere denken het.

Wie zong dat lied ook al weer,het is moelijk bescheiden te blijven?
(Geld trouwens voor een ieder)

Anoniem zei

Dank je Gert, dat je anderen gaat leren om bescheiden en niet hoogmoedig te zijn. Iets met een splinter in de een z'n oog, en een siberisch naaldbos in het oog van de ander.

gert zei

Hoi anoniem,jij bent zo bescheiden dat je zelfs je naam niet durft te noemen.

Ik maakte enkel een aanmerkingen op Jos z'n woordgebruik hij noemde de gemeente van Christus nl "mijn kerk."

Zolang Jos nog niet heilig verklaard is,mag je daar toch een opmerking over maken?
Ga jij in ieder geval verder Jos te aanbidden,zal hem helpen.

whizky zei

Gert, haal eerst dat Siberische naaldbos is uit je oog.