zaterdag 28 januari 2012

EU-ambassadeur in Cairo: islamisten en vrijheid van godsdienst gaan goed samen

Marc Franco, de EU ambassadeur in Egypte, gelooft dat het wel goed zit met de democratie als islamisten aan de macht zijn. Hij zei dat vanavond in een interview met de onafhankelijke krant Youm7. Franco heeft lang gesproken met vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap en met de salafisten die nu in het parlement zitten, en luister eens mensen, het zit gewoon wel snor met Egypte.

Hij wist bovendien te vertellen dat ook de Kopten niet bezorgd zijn om de situatie in Egypte. 'Iedereen beloofde me dat er geen restricties op de vrijheid van religie zullen komen', zei de EU-ambassadeur. Hij zei: Ik 'zie geen tegenstellingen tussen religie en democratie en dus ook niet tussen Islam en democratie. Ook met islamisten aan de macht, kan de democratie bloeien'.

Meneer Franco komt van een vreemde planeet? De man is ongetwijfeld geheel a-religieus en snapt werkelijk niet wat in Egypte aan de hand is met 'vrijheid van godsdienst' en 'democratie'.

Natuurlijk zegt elke islamist dat ze vrijheid van religie aan de Kopten bieden, en dat democratie bij hun veilig is. Maar meneer Franco snapt geloof ik niet dat begrippen als 'vrijheid van religie' en 'democratie' hier in Egypte heel anders worden uitgelegd door die islamisten, dan hoe we dat in de landen van de EU gewend zijn.

* mogen moslims in Egypte christen worden? antwoord: nee. dat is illegaal.
* mag een moslimvrouw met een Kopt trouwen? antwoord: nee, dat is illegaal
* mag een moslim in Egypte verkondigen dat moslims alleen in de Koran en niet in de hadith moeten geloven? Antwoord: nee, ze worden vervolgd.
* mag je een sjiiet zijn in Egypte? het wordt wat saai: nee dus
* mag je de Bahai religie aanhangen? Neen.
* mag je als christen moslims uitnodigen om christen te worden? Nee. Verboden.

Leuke visie hebben de islamisten (en trouwens, ook de meeste andere moslims hier) dus op het begrip 'vrijheid van religie'. Voor de Kopten betekent deze 'vrijheid' in de praktijk dat het aanvaardbaar is om christen te zijn en te blijven, maar dat ze hun religie geheel binnen de muren van hun kerk moeten houden. Binnen de samenleving is namelijk GEEN vrijheid om te geloven en te zeggen wat je wil.

En democratie? Dat betekent dus in elk geval niet dat minderheden zoals Kopten, of liberale moslims, of sjiieten, of atheisten, het recht hebben om zichzelf te zijn en hun overtuiging te beleven en uit te dragen. Democratie betekent hier gewoon: de wet van de sterkste geldt. Dat is de wet van de jungle.

Met dank aan Egypt Independent

7 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Van 'Israel Today':

"Een aantal politieke analisten hebben geprobeerd de electorale winst van de Islamitische partijen in Egypte weg te redeneren, er op wijzend dat organisaties zoals de Moslimbroederschap en de salafistische Al-Nour Party, als ze eenmaal aan de macht zijn, zich pragmatischer zullen opstellen bij het bestuur.

Deze zelfde onzin werd uitgekraamd toen de nazi's aan de macht kwam in Duitsland, toen Ayatollah Khomeini triomfantelijk terugkeerde naar Iran, toen Yasser Arafat's terroristische organisatie PLO de status kreeg van een nationale regering, en toen Hamas in 2006 de Palestijnse Wetgevende verkiezingen won."

Anoniem zei

Toen ik je beschrijving van de Egyptische opvatting van democratie las, vond ik het wel een beetje op die van Nederland lijken :-). Ik bedoel, je kunt hier ook stemmen wat je wilt, de "old boys" maken (pas) daarná wel uit wie er wat gaat doen. Ook als er iets m.b.t. Europa aan de orde komt hebben we niks (niets) te zeggen, een paar weken geleden was er ook weer iets, ik meen m.b.t. de euro, en Rutte riep meteen in de krant "ik ben van mening dat hier geen referendum voor nodig is".
Nee, dan de Zweden, in een referendum, een paar jaar geleden: willen jullie de Euro? Nee? Okee, dan niet. Zijn ze nu nog blij om. En wij destijds, met 66% TEGEN de Europese grondwet gestemd. Dus Balkenende, een paar maanden later: "we hebben goéd naar de kiezer geluisterd. We hebben zelfs zó goed naar de kiezer geluisterd dat we een tweede referendum over dit onderwerp niet nodig vinden. En, oh ja, die Europese grondwet (die we niet meer zo noemen) hebben we gewoon ondertekend, rot maar op met je gestem, domme burgers". Niet letterlijk, maar zoiets zei hij.
Kortom, wij Nederlanders voelen ons verheven boven Egypte, maar zijn het geenszins.

Groet, Jan.

Anoniem zei

Gert A zei,

"Leuke visie hebben de islamisten (en trouwens, ook de meeste andere moslims hier) dus op het begrip 'vrijheid van religie'."

Je geeft hier impliciet toe dat de meeste moslims intolerant zijn.
Oké in Egypte dan, maar werkelijk niets wijst erop dat moslims elders, daar anders over denken.

Nog z'on verhitte discussie met jou hierover gehad in de
"de islam is een toverbal".
Uiteindelijk kom je tot de zelfde conclusie.

Ik heb nooit gevraagd van je om anti islam te zijn, maar het waarom van dat lichtvoetige artikel heb ik nooit begrepen.

Anoniem zei

Gert A zei,

Goed artikel trouwens.

Jos M. Strengholt zei

Ha Gert A - ik heb het over moslims in Egypte. Nergens anders. En ik heb ook ook over de situatie nu. En die kan veranderen.

Ik ben helemaal niet aardig over de Islam die ik hier zie. en 70% hier heeft op radikale moslims gestemd. @#$%

Maar zo'n 20% van de moslims in Egypte heeft op liberale partijen gestemd. Er is hoop.

Anoniem zei

He Jos,

Gert A zei,

Ik wil niet rot doen, maar 20 % vind ik erg weinig.
Of er hoop is ? altijd ( doos van Pandora ), maar waarom zou na 1400 jaar van constante islamitische onderdrukking van minderheden dit veranderen ?

gert zei

Hoi Likoed Nederland,goed om Jos te blijven overtuigen,maar iedere reaktie van uw kant is voor Jos al op voorhand verdacht.

Gisteren wees ik hem al naar aanleiding van zijn artikel over de terreur tegen de Kopten op het artikel van uw hand nl.,"Egypte glijdt de arabische winter in".

Nee ons vrinden van Israel zijn gelet op Jos z'n negatieve reaktie zeker zo verdacht als de mb en andere islamisten.

Misschien dat Afsin Ellian ervaringsdeskundige bij uitstek tav de Iraanse lente Jos z'n ogen kan openen.
Jos,dus warm aanbevolen het artikel van Afsin,hoewel pas op,hij is ook een vriend van Israel.


http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian/328960/Eindspel-van-de-Arabische-storm-moet-nog-komen.htm