dinsdag 3 januari 2012

Nu vertrouw ik die salafisten wel...

In de kerken in Egypte bestaat grote vrees voor de toekomst van het land, en dan vooral voor de positie van kerken en christenen in Egypte. Het parlement zal voor 60-70% uit Islamisten bestaan. Dat gaat vooral om leden van de Moslim Broederschap, aangevuld met een forse groep veel radicalere Salafisten.

De afgelopen dagen zijn diverse dreigementen geuit tegen de kerken in Egypte. Radicale moslims zouden aanslagen willen plegen in de nacht van de Koptische kerst, dus in de avond van 6 januari. Veel Kopten houden hun hart vast. Bisschop Kyrollos van Nag Hammadi heeft de politie en het leger om hulp gevraagd, en hij vraagt zijn medegelovigen om voorbede, omdat in zijn Zuidegyptische provincie veel dreigementen van aanslagen tegen de kerken zijn ontvangen. De Moslimbroederschap heeft aangeboden in de kerstnacht voor bewaking van de kerken te willen zorgen.

En leiders van de salafistische partij Annoer die met tientallen zetels in het parlement komt, hebben aan Paus Shenouda aangeboden diens kathedraal in Abbaseya, een wijk van Cairo, te zullen bewaken. Dat de Moslimbroederschap en Annoer aanbieden kerken te bewaken, wordt door de meeste Kopten niet echt gewaardeerd; ze zien liever dan het leger en de politie gewoon hun werk doen. Sinds de opstand van begin dit jaar is de beveiliging rond kerken in Egypte minimaal. Toen we in mijn Anglicaanse kerk kerst vierden op 24 december, stonden er een paar bewakers waar geen extremist die een aanslag wil plegen, zich door zouden laten afschrikken. Vroeger was dat wel anders.

In overeenstemming met zijn gewoonte nodigde Paus Sjenouda III voor de kerstviering in zijn kathedraal vertegenwoordigers van alle politieke partijen uit – dus ook die van de Moslimbroederschap en Annour. De Moslimbroederschap zal zijn vertegenwoordigers sturen om in de kerkdienst aanwezig te zijn en om de paus en de kerk te feliciteren met het feest. De meeste mannen van de broederschap zijn nette kerels die gewoon beleefd zijn. Ze zitten voor in de kerk, en zingen niet mee, maar hebben er geen probleem mee om vriendelijk aanwezig te zijn.

Annour is uit een ander hout gesneden; voor hun gaat de waarheid van de Islam boven alles; de organisatie heeft laten weten dat zijn leden niet in de kerk aanwezig kunnen zijn omdat ze het met de inhoud van de kerstdienst oneens zijn; ze hebben echter wel toegezegd de kerk van buiten te willen bewaken. Dat is nou weer fideel van ze. Natuurlijk, we gaan er meteen van uit dat dit een PR-stunt is. En misschien speelt dat ook wel een rol. Maar wat dan nog? Laten we ze vriendelijk bedanken voor dit gebaar.

Beide partijen zijn denk ik serieus met hun aanbod om een beschermende rol voor de kerkgebouwen te spelen. Voor beide partijen staat het bestaansrecht van de kerk niet ter discussie, want ze willen de islamitische wetgeving volgen; die geeft bestaansruimte aan kerken en christenen in een islamitische samenleving. Het idee, bovendien, om aanslagen op kerken te plegen, is ook niet in overeenstemming met de soenna, de gewoonte, van de profeet Mohammed.
Wel zijn er aan de zelfkant van de islamitische bewegingen mannen die menen dat als de overheid zijn taak niet uitvoert om de kerk ‘klein’ te houden, de vrome moslims die taak op zichzelf moet nemen. Ik vermoed dat ook onder Annoer wel moslims met zulke ideeën zijn, maar de partij doet daar in elk geval niet aan mee en wil in elk geval op dit moment de indruk wekken dat ze het waard is om mee te doen aan het regeren van Egypte. En voor de radicale moslims die in het parlement komen is er momenteel dus veel aan gelegen om te zorgen dat het chaotische Egypte niet door meer aanslagen wordt opgeschrikt.

8 opmerkingen:

KCB zei

Is het nou echt zo'n geruststelling te weten dat mannen die een valsehondenfokkerij hebben zelf niet zullen bijten?

Jos M. Strengholt zei

als er heel veel valse honden rondlopen en hun baasjes beloven mij dat ze persoonlijk mijn huis tegen die honden zullen bewaken, voel ik me beslist prettiger dan als ik zelf die beesten uit mijn tuin moet houden.

Paul Miller zei

Goed verhaal. Las het vanochtend in de krant en besloot meteen daarna een paspoort aan te vragen. Dat is gelukt. Daarna boeken. Kom maar op met die kerkvaders van je. :-) Ouwe paleontoloog dat u bent!

Alex zei

maak me niet jaloers Paul!!
ik wil ook maar kan niet....

Paul Miller zei

@Alex
Dat moet je niet te vaak zeggen broeder. Nog ff en ik bied je een lening aan. Volgens mij heb je er gewoon geen tijd voor, maar doe je net of je heel erg arm bent. :-)

Idelette zei

Toch niet dé Paul en dé Alex en dé Jos uit langvervlogen tijden?

Jos M. Strengholt zei

ja ja en ja...en Idelette ook nog!

Hossam Aziz zei

7elwa awee ya mawlana sheikh Jos :)