zaterdag 7 januari 2012

Algerije geeft Turkije politieke oorvijg

Turkije is nog steeds ziedend op Frankrijk omdat het Franse parlement het ontkennen van de Arneense genocide strafbaar heeft gemaakt. Om Frankrijk op zijn nummer te zetten wijst Turkije op de ‘volkenmoord’ waarvoor Frankrijk in Algerije verantwoordelijk was. Frankrijk heeft hulp uit onverwachte hoek gekregen.

De Algerijnse premier Ahmed Ouyahia (foto) heeft Turkije vandaag met klem verzocht op te houden om politiek kapitaal te maken uit de duizenden Algerijnse doden tijdens de koloniale periode. Turkije noemt Frankrijk hypocriet omdat in Algerije tussen 1945 en 1962 tienduizenden doden vielen. Volgens de Turkse premier Erdogan ging het om 15% van de Algerijnse bevolking. ‘Dat is genocide’, aldus Erdogan.

Volgens Algerijnse historici vielen 45.000 doden bij een aanval van Franse troepen op de Algerijnse stad Setif in 1945. De meeste westese historici denken dat het om 8.000-18.000 doden ging. Maar los van het juiste aantal, Ouyahia zei Turkije onmiddellijk te stoppen met Algerijns bloed te gebruiken voor de Turkse politieke campagne tegen Frankrijk.

Ouyahia merkte daarbij fijntjes op dat Turkije, als lid van de NAVO, zelfs oorlogsmateriaal aan Frankrijk leverde in de tijd van de Franse strijd tegen de Algerijnse opstandelingen.
Bron: AFP

Geen opmerkingen: