dinsdag 10 januari 2012

Moslimbroederschap: klap in gezicht activisten

Mohamed Saad Katatny, de secretaris-generaal van de Moslimbroederschap, die met zijn Partij voor de Vrijheid en Gerechtigheid de grootste partij in het nieuwe Egyptische parlement is geworden, heeft veel Egyptische activisten ziedend gemaakt. Hun verwijt aan de MB is dat die met de militaire junta van Egypte onder een hoedje speelt.

Katatny heeft laten weten dat wat de MB betreft, het onnodig is dat het nieuwe parlement onmiddellijk met de vorming van een nieuwe regering begint. Wat de MB betreft mag de door de militaire junta gevormde regering van premier Kamal el-Ganzouri nog wel een tijdje aanblijven.

'Het is niet langer onze prioriteit' om een nieuwe regering te vormen, alus Katany in een interview met de Washington Post. Wat de MB betreft kan Ganzouri aanblijven tot na de presidentsverkiezingen.

Door deze koerswijziging voorkomt de MB een zwaar conflict met de militaire junta, die naar het lijkt niet van plan is zijn macht uit handen te geven. Mijn inschatting is dat die junta hoopt dat een presidentskandidaat wordt gekozen die op de hand is van het leger. Dan kan een nieuwe constitutie worden geschreven die vooral aan de president veel macht geeft, meer dan aan de regering.

Het leger heeft laten weten dat voor de presidentsverkiezingen niet aan een nieuwe grondwet zal worden gewerkt. Daarmee heeft het veel activisten erg kwaad gemaakt, omdat het zo onderstreept dat het niet van plan is de regie van het politieke leven in Egypte uit handen te geven.

De MB heeft zich daar volgens mij al lang bij neergelegd, en maakt zich vooral druk over hoe het zelf zijn politieke idealen kan verwerkelijken. Die hebben in elk geval meer te maken met een islamisering van de publieke ruimte dan met democratisering naar westerse model.

Voor de activisten die op 25 januari weer een nieuwe ronde van forse demonstraties hopen te beginnen is deze houding van de MB een klap in het gezicht. De demonstraties rond Tahrir van de afgelopen weken ging over hun eis om voor de presidentsverkiezingen een nieuwe grondwet te schrijven en om de huidige regering van de junta onmiddellijk naar huis te sturen voor een echte burgerregering.

Met de houding van de MB om het leger te vriend te houden lijkt het erg onwaarschijnlijk dat ze op 25 januari met een nieuwe ronde van demonstraties gaan meedoen. Daardoor lijkt al vast te staan dat die demonstraties niet van een zodanige omvang gaan worden dat ze het leger tot andere gedachten kunnen brengen.

Dat lijkt bovendien haast een vrijbrief voor het leger om op 25 januari met harde hand op te treden als demonstraties uit de hand dreigen te lopen. De MB heeft al lang eieren voor zijn geld gekozen en is niet bereid mee te werken aan het scheppen van een situatie van fawda, chaos. Dat is niet hun stijl, en het helpt ze niet hun eigen antirevolutionaire doelen van geleidelijke islamisering te verwerkelijken.

8 opmerkingen:

gert zei

Gelukkig komt Jos lieverlee weer met beide voetjes op de grond.

Werk nóóit mee aan een proces van democratie als dat moslims aan de macht helpt,is alweer de dure les die is geleerd.

Jos by the way ga jij als voetbal liefhebber wel eens naar een Egyptische voetbalmatch?

Neem dan ook eens fff de moeite en type op de you-tube site de woorden, "one nation for new holocast" in en zie en huiver wat bv.de "moderne seculiere" Egyptenaar denkt en aanhangt,de wedstrijd is vreemnd genoeg niet gestaakt.

Nee Jos,er is weinig verschil tussen de mb en de zielige andere.

Jos M. Strengholt zei

ik kom weer met beide benen op de grond? Eigenaardige gedachte. Allerlei lui verweten met het afgelopen jaar dat ik te negatief was over de 'revolutie'. En jij beweert dat ik met beide benen op grond kom? Die zijn er dacht ik nooit af geweest.

Moslims aan de macht helpen? Bijna alle Egyptenaren zijn moslims. Ook afgelopen 50 jaar waren moslims aan de macht.

gert zei

Hoi Jos,ga nou niet ingewikkeld doen,onder Moebarak waren de moslim partijen die nu de macht krijgen gewoon verboden,

maar ga het filmpje eens bekijken en reageer daar aub eens op.

Opmerkelijk genoeg zijn de Egyptenaren wel een éénheid in hun toekomstig streven naar een nieuwe holocast,lees uitroeien Joodse volk.

gert zei

Hoi Jos,wat is je oordeel over het you-tube filmpje en het met blinde haat tegen het Joodsevolk gevulde voetbal stadion?

Saillant detail is dat al die onderdrukte naar democratie smachtende arab/moslims niks liever willen dan de enigste werkelijke democratie in het midden-oosten nl.Israel waar de arabische inwoners werkelijk vrij zijn om zeep helpen.

gert zei

Hoi Jos,heb je al fff tijd gehad om te kijken naar you-tube?

Anoniem zei

Ha gert - ik ben aardig op de hoogte van egypte en heb geen youtube nodig om te weten wat hier gaande is. :-) en dus? Wat wil je dat ik zeg

Anoniem zei

Was ik dus, jos.

Heel slecht dat veel egyptenaren alle joden uit israel willen verdrijven. Vind ik heel erg. Net zo erg als lui die alle palestijnen uit westbank willen verdrijven

gert zei

Hoi Jos bedankt dat je fff reageerde.
Verdrijven is dan nog tot daarantoe,maar holocast/vernietigen/uitroeien.

Ik wil er maar mee aangeven dat het niet veel uitmaakt wie er in Egypte de macht gaat krijgen,de MB,of de in jou ogen ozo zielige activisten het zijn allemaal antiSem haatdragers.