vrijdag 28 oktober 2011

Mijn opinie-artikel in Reformatorisch Dagblad

Van de week schreef Jaap Bonker een opinieartikel in het Reformatorisch Dagblad waarin hij een warme oproep deed om meer zendelingen naar de Arabische wereld te sturen. Hier Bonker's artikel.

Vandaag reageer ik daarop in dezelfde krant met een paar nogal kritische opmerkingen, omdat Bonker elke rol van de Arabische kerken negeert. Hier mijn reactie.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Gert A zei

He Jos,

Is evangeliseren voor een Arabische kerk wel mogelijk ?

Neem als voorbeeld een koptische kerk in Egypte.
Hoe moet je in vredesnaam evangeliseren als er al hevige rellen met doden en afgebrande huizen zijn als bekend word dat een moslimmeisje met een christen jongen "gaat" ?

Jos M. Strengholt zei

laat ik een tegenvraag stellen: wat voor een ellende kunnen buitenlandse zendelingen veroorzaken voor de kerken in Egypte - als ze die kerken negeren maar wel 'evangeliseren'? alle brokken die zendelingen maken worden wel aan de kerken aangerekend.

Anoniem zei

Samenwerken met plaatselijke broers en zussen, contact met elkaar en grote fijngevoeligheid zijn onwijs belangrijk wil je als westerse christen in een andere cultuur leven.

Tijdens mijn periode in het buitenland had ik grote vraagtekens over de zin van mijn verblijf daar en hoorde over een buurtland waar het uitzetten van zendelingen geleid had tot meer samenhang, eenheid tussen de verschillende kerken/christenen in het land.

Met een vriendin van daar had ik het hierover. Zij zag ook de dingen die zo snel misgaan als westerse zendelingen komen. Maar zij zag ook het getuigenis dat juist een westerse christen 'makkelijker' kan zijn in zijn/haar 'vreemd zijn'. Daarin wordt diegene als vreemde getolereerd/geaccepteerd en heeft mogelijkheden zijn/haar andere manier van leven uit te leggen en zo stukjes van Jezus laten zien.

Mooi om deze artikelen samen te lezen.

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

Je geeft een tegenvraag met tegelijk het antwoord daarop.
Dat is lekker makkelijk, je draait om de clue van mijn vraag heen.

Blijf geduldig wachten op je antwoord of evangelisatie wel mogelijk is in Egypte en zo ja hoe ?

Jos M. Strengholt zei

Ge zijt een grappenmaker. er zijn nu eenmaal dingen die beter ongezegd kunnen blijven in de beroerde wereld waarin we leven, waarde vrind...

Anoniem zei

Gert A zegt,

He Jos,

Dat is tragisch.
Ik hou erover op.

groeten.

Gert

Jos M. Strengholt zei

Je vat hem :-) maar email me gerust

gert zei

Hoi Jos,de enigste wijze raad die
Jezus Zijn discipelen meegeeft als Hij hen uitzend is; Ik zend u als schapen midden onder wolven,wees dan voorzichtig als slangen en argeloos als duiven(mat.10:16)

Hoezo dan zendelingen die brokken maken?Hoezo ellende veroorzaken?

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

Ik denk dat het me wel duidelijk is.
Hoef niet alles van hoe en wat van de kopten te weten.

Het was een serieuze vraag ook al kwam hij misschien wat uitdagend over.

Die is dan bij deze beantwoord.

het beste,

groeten,

Gert.

Jos M. Strengholt zei

nee hoor niet beantwoord :-) de wereld is vol geheimenissen en wie ben ik om die hier te onthullen. beter email.