vrijdag 14 oktober 2011

Politiek in de kerk- mijn preken deze week

Deze week preekte ik een keer over Psalm 2, en een keer over 1 Thes 1:1-10. Die Psalm was in het kader van mijn serie midweekse erediensten - CandleLite getiteld. Daarin besteden we veel aandacht voor gebed voor zieken en mensen met andere noden.

De preek over de Thessalonicenzenbrief stak ik vanmorgen af, in het kader van de normale weekendse erediensten. Ik volg daarbij het leesrooster, hoewel ik hier en daar wat afwijk om de Thessalonicenzenbrief in zijn geheel door te nemen met mijn gemeente.

In een week waarin door het leger van Egypte 25 mensen, waaronder vooral Kopten, werden gedood, kregen mijn preken wel wat meer politieke lading. Heerlijk om zo contekstueel te kunnen preken.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Gert A zei,

Persoonlijke vragen aan Jos :

Maken de gruwelen die jullie Christenen/Kopten daar in Egypte meemaken je nooit moedeloos ?
En hoe zie jij de toekomst daar in Egypte ?

Jos M. Strengholt zei

Ha Gert A

1. Neen. Wel soms boos. En bezorgd. Maar moedeloos? nee. Om de 'eenvoudige' reden dat mijn hoop in het leven niet samenhangt met een prettige wereld. Wel met een 'prettige' Heer.

2. Somber. Ik verwacht dat een geringe mate van problemen - zoals nu - zeker zal blijven bestaan, en het zou zomaar ernstiger kunnen worden.

Geringe mate van problemen: In 2011 zo'n 50 kopten die werden gedood vanwege hun Kopt-zijn. Op een Koptische bevolking van miljoenen niet extreem. Maar maakt die miljoenen wel zeer bezorgd. Er hoeft maar een kleinigheid te gebeuren en de vlam slaat echt in de pan...

Anoniem zei

Gert a zei,

He Jos,

Wat bedoel je met vlam in de pan,
duid je hiermee op een burgeroorlog ?
Of meer op een uitbarsting van geweld specifiek tegen Kopten gericht ?

Jos M. Strengholt zei

ik bedoel dat de kopten een prachtige kop van jut zijn - een bliksemafleider. neen, burgeroorlog denk ik niet. wel aanvallen op kopten. Als het leger dat straffeloos kan doen, waarom anderen ook niet? als zelfs de staatsTV de brugers (lees- de moslims) durfde oproepen om het leger te gaan helpen tegen de laffe aanval op het leger door de kopten...

de discours over Kopten is heel kwalijk in Egypte. Ze krijgen telkens opnieuw verwijten dat ze niet loyaal aan de staat zouden zijn. Velen hier zien een soort 5de kolonne in de Kopten.

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

Denk je dat niemand van het leger gestraft gaat worden?

En zie jij een weg/manier voor Egypte om uit deze cirkel van geweld te komen ?

Jos M. Strengholt zei

nee niemand zal worden gestraft. tuurlijk niet. leger steunt elkaar.

hoe uit cyclus komen? snel en eerlijk recht voor alle mensen, ongeacht religie. wet handhaven! en dat voor alle mensen gelijk.

Moslims moeten weten dat ze zeer zwaar gestraft worden als ze het wagen de wet te overtreden door mensen aan te vallen of kerken te mollen. Gewoon keihard wet toepassen. Hoe moeilijk is dat...

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

Ja dat lijkt mij ook niet moeilijk.
Maar ik kan de situatie vanaf hier dan ook niet echt goed inschatten,
vandaar mijn vragen.
Vraag blijft dan waarom ze dat in vredesnaam niet doen.

Het antwoord suggereer je zelf al.
De Kopten als bliksemafleider.
Waarschijnlijk om eigen zwakheid te verbergen.

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
Wens je en je mede Kopten/Christenen het alle beste toe daar in Egypte.

Vriendelijke groet,

Gert