maandag 25 oktober 2010

Israel: Vaticaan doet aan 'Arabische propaganda'

Israël is reuze boos op het Vaticaan vanwege een uitspraak na afloop van de synode over de positie van de christenen in het Midden-Oosten. Aan het slot van de synode riepen de Katholieke bisschoppen die in het Midden Oosten werken Israël op om zijn bezetting van Palestijns gebied te beëindigen.

Nu is het niet vreemd voor landen, politieke partijen, organisaties, om zich uit te spreken tegen de Israelische bezetting van de Westbank en Oost Jeruzalem. Waarom mag de kerk dat niet doen? Eigenaardig is de boze manier van reageren van de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon. Volgens hem is de bisschoppenbijeenkomst 'gekaapt door een anti-Israëlische meerderheid'. 'Deze belangrijke synode is een forum geworden voor politieke aanvallen op Israël in de beste traditie van Arabische propaganda.'

Ayalon, waarom zo ruig? Gaat het hier nou echt om ’Arabische propaganda’? De bisschoppen zeiden toch ook dat ze oog hebben voor de onveiligheid van de Israelische bevolking, en de problemen van terreur en antisemitisme? Alsof de bisschoppen in het Vaticaan iets anders eisen dan de Verenigde Naties al sinds 1967 doet in resolutie 242.

Ook de Nederlandse regering van CDA en VVD beoogt een twee-staten-oplossing – zie het regeerakkoord. Dat betekent niets anders dan een eind aan de bezetting van Palestijnse gebieden door Israel. Is de Nederlandse regering dus ook bezig met ‘Arabische propaganda’?

Waarom doet Ayalon dus zo getergd? Mag de kerk alleen politieke uitspraken doen als die Israel bevallen? Ayalon viel vooral over uitspraken van de Melkitische aartsbisschop Cyrille Salim, die tijdens de persconferentie voor de presentatie van het geschreven communique, mondeling verklaarde dat volgens hem de bijbel geen rechtvaardiging is voor de Joodse vestiging in het land. Daarmee ging hij veel verder dan het communique, en dat hoorde dus ook niet bij de boodschap van het Vaticaan.

Maar wat zei die Cyrille nu verkeerd? Is het onacceptabel wat hij zei? Sinds wanneer moeten kerken, of politici, van mening zijn dat de bijbel een noodzakelijke basis is voor de rechtvaardiging van de staat Israel? Hij deed een theologische uitspraak die met de exegese van de bijbel te maken heeft.

Mag je van Ayalon dan ook niet zeggen - ik noem maar een voorbeeld - dat God na het Oude Testament een beter testament gaf met de Messias, Jezus? Als dat wel 'geoorloofd' is, waarom is het dan een probleem om te zeggen dat de bijbel geen rechtvaardiging biedt aan het bestaansrecht van de staat Israel? Dat is toch ook niets anders dan een theologische en hermeneutische kwestie?

6 opmerkingen:

Anoniem zei

je weet toch van Israel, wie kritisch is is een antisemiet?

Aigyptos zei

Ik heb me, als iemand die vrij rechts in het leven staat, hier ook erg over verbaasd. Hoewel ik vind dat hoge mensen binnen de Kerk (bisschoppen, metropolitanen, patriarchen, etc.) geen uitspraken moeten doen over politieke zaken.

Maar een Bijbelse exegese is geen politieke zaak. Als je zegt dat de Joden niet meer het uitverkoren volk zijn, en dat ze geen rechtvaardiging hebben in de Bijbel om te doen wat ze nu doen, dan zeg je gewoon wat er uit het Nieuwe Testament voortkomt. Ik zou het gek vinden als ze ook maar iets anders zouden zeggen, dan ze nu hebben gezegd.

Ik snap ook niet waarom Joden/Israëliërs zich in deze zo snel aangevallen voelen. Ze zijn vaak niet anders dan een groep moslims hier die moord en brand schreeuwt bij islamkritiek.

Aigyptos zei

"Het antisemitisme zit er in gebakken in de RK kerk, de Oosters orthodoxe kerken, maar ook de rest van de "gristenheid" is er mee besmet.
Het gif steekt regelmatig de kop op, versterkt door de verbondenheid met de islam."

Aldus Ben Kok: http://hetvrijevolk.com/index.php?pagina=12314

Nu deze taal tegen mij gebruikt wordt, zie ik eindelijk ook in wat voor een achterlijke denkbeelden hij heeft en wat voor manieren hij gebruikt bij bloggen en discussiëren. Walgelijk.

Unknown zei

Ja, nu weet je het Aigyptos! Jij Kopt, bij jou zit het antisemitisme er diep ingebakken. T Is maar dat je het weet. En dat kan er zomaar uitkomen, door je verbondenheid met de Islam.

De Oosters Orhodoxe Kerken en hun verbondenheid met de Islam? Ik weet het, het gaat er niet of het waar is, of bewezen kan worden, en ook niet dat het heel belachelijk klinkt, maar het is gewoon waar. Le Cocq heeft gesproken.

gert zei

Gelukkig krijgen we op termijn een mp die een waarachtige Israel/Joodse volk vriend is.

O o wat een kromme tenen bij hen die de vervangings theologie omhelzen als het over Israel gaat,zelf Alex laat zich weer eens duidelijk horen.Als de moslimleiders uit hun verderfelijke boek citeren horen we jullie niet.Juist door het Joodse volk bezitten ook wij heidenen Gods wilsbeschikking.Jullie doen net of alleen gristenen het alleen recht hebben de Bijbel te citeren.
Een puur staaltje van zich beroemen tegen de natuurlijke takken,wat jullie doen.

Begrijpelijk,je moet je ellende als feyenoord/jood haters toch kunnen uiten hé,gelukkig als er dan die Joden nog zijn.
Weten jullie trouwens dat Rotterdam z'n kengetal veranderd van 010 naar 10nul.
En er is weer een leuk oefenclubje bij om tegen te sparren.

Kop op Alex, feyenoord blijft nog altijd een toB club.

Unknown zei

Dankje voor je medeleven met Feyenoord.

Maar wat nu weer vervangingstheologie? Ik geloof niet in vervanging...