De Egyptische gerontokraat, Hosni Mubarak, is kandidaat voor het presidentschap bij de verkiezingen van 2011. Die geluiden komen steeds duidelijker uit de Nationale Democratische Partij (NDP), de dictatoriaal heersende 'partij' die het bestuur van Egypte in handen heeft. Mubarak is al 30 jaar aan de macht ‘namens’ die partij en vooral namens het immer machtige leger. De 82-jarige Mubarak gaat dus voor een nieuwe periode van zeven (!) jaar.
Wat heeft Mubarak bereikt in zijn 30 jaar? Weinig Egyptenaren zullen hun antwoord klaar hebben. Bij Gamal Abd el-Nasser (1953-1970) denk je aan de revolutie en de Assoean Dam. Anwar el-Sadat (1970-1981) herinnert mensen aan de herovering van de Sinai op Israel en de vrede met Israel. En Mubarak (1981-heden)? Voor de upper class zijn het vooral de swingende jaren waarin economisch liberalisme en corruptie ze steeds maar rijker maakten.
Veel van die lui uit de toplaag, Mubarak incluis, hebben lang geloofd dat de meeste Egyptenaren tevreden zijn, maar dat is naar het lijkt niet langer het geval. Worden ze wakker en zien ze hoe geïsoleerd ze zijn? De werkelijkheid is dat de grote massa Egyptenaren smalend de neus ophaalt voor de regerende clique. De minachting is enorm. Net zoals de top van het land vol minachting op het volk neerkijkt.
Dat laatste blijkt uit het feit dat Hosni Mubarak opnieuw kandidaat zal staan, als hij het tot 2011 haalt natuurlijk. Het volk ziet smachtend uit naar verandering, maar dat is nou net waar de overheid zo bang voor is. Elke kleine verandering kan de vonk in het kruitvat zijn. Het klaarmaken van Gamal Mubarak, de zoon van de president, om diens vader’s taak over te nemen, lijkt niet langer de keus van de politieke elite. Zijn ze geschrokken van het brede verzet tegen de familie Mubarak? Van de toenemende kracht van de oppositie? Dat de oude Mubarak opnieuw de kar moet trekken zegt wel iets over de afbrokkelende almacht van het regime. Elke verandering wordt gevreesd.
2 opmerkingen:
De broederschap vindt het allemaal een feest zo, lijkt me.
U heeft het over dat Anwar Sadat doet herinneren aan de herovering van de Sinaï op Israël en ik neem aan dat u een vergissing heeft gemaakt. Israël GAF namelijk ZELF de Sinaï terug in ruil voor vrede. Er is daarna een overeenkomst getekend tussenbeide dat het Eg. leger niet de Sinaï in zal trekken. Een herovering heeft dus nooit echt plaats kunnen vinden ;) Greetz
Een reactie posten