donderdag 1 maart 2012

Nieuwe bijbel ontdekt in Turkije - 'bewijst' de Islam

In Turkije is onlangs een bijbel ontdekt waar in de moslimwereld veel over wordt geschreven. Assyrian International News Agency
 (www.aina.org) schrijft er een verhaal over dat ik ulieden niet wil onthouden. Ik vat het samen.

Moslimse media – en ook wat westerse - hebben over deze ‘ontdekking’ geschreven. ‘De bijbel voorspelt de komst van de islamitische profeet Mohammed’, naar we moeten geloven. De ‘teksten’ die dat zeggen zijn nog niet onthuld maar de waarheid wordt al verkondigd.

Deze bijbel is geschreven op leer, in gouden letters. Op de voorant staan Aramese inscripties, en een kruis. Voor wie modern Aramees (ook neo-Aramees genoemd) leest – en dat doet de gemiddelde Assyrier vandaag de dag – is de inscriptie makkelijk te lezen.

Getranslitereerd: b-shimmit maran paish kteewa aha ktawa al idateh d-rabbaneh d-dera illaya b-ninweh b'sheeta d-alpa w-khamshamma d-maran

Vertaling: In de naam van onze Heer, dit boek is geschreven door de handen van monniken van het hoge klooster in Nineve, in het jaar 1500 van onze Heer.

Deze tekst bevat een aantal taalfouten, maar die laten we maar voor wat ze zijn. Zouden monniken dat doen?

De onderste regel gebruikt het woord ktawa ("boek") om het boek mee aan te duiden, maar in Assyrisch wordt de bijbel nooit een ‘boek’ genoemd. Men zegt awreta (Oude Testament), khdatta (Nieuwe Testament), of ktawa qaddeesha (Heilige book). Aangezien niemand de binnenkant van dit ‘boek’ heeft gezien, is de vraag dus of het wel om een bijbel gaat.

Interessant is dat de taal die wordt gebruikt, Modern Assyrisch is, gestandaardiseerd in de jaren 1840-1850. De eerste bijbel in Modern Assyrisch werd in 1848 geproduceerd. Als dit boek in 1500 na Chr was geschreven, zou het in Klassiek Assyrisch zijn gebeurd.

De vraag blijft dus wat voor boek dit is. En aangezien het boek in 1500 AD zou zijn geschreven (maar waarschijnlijk dus veel later…) is het voorspellen van de komst van Mohammed dus niet zo wonderlijk, want dat is dat toch minstens 870 jaar na dato.

Moslims vinden de geruchten over dit boek prachtig. De Turkse minister van cultuur, Ertugrul Gunay, heeft al laten weten dat ‘in overeenstemming met het islamitisch geloof, Jezus in [dit boek] als mens en niet als God wordt voorgesteld. Het verwerpt het idee van de drie-eenheid en dat Jezus zou zijn gekruisigd, en het voorspelt de komst van de profeet Mohammed.’

He! Waarom doet me dit denken aan het zogenaamde ‘Evangelie van Barnabas’? Een ongelofelijk dom en ongeloofwaardig boekje dat het ‘ware’ evangelie zou zijn en dat overduidelijk in de middeleeuwen is geschreven – zelfs Dante wordt erin geciteerd! Tegen de tijd dat meer bekend wordt over dit Assyrische boek zal ik er vast meer aandacht aan besteden
.

15 opmerkingen:

Theo Hijink zei

Geachte heer Strengholt, dank voor deze uitleg. goed te weten dat er nog mensen zijn dit dit soort "reclame" kunnen doorzien. m.v.g. Theo Hijink

Anoniem zei

Een leugen kan zijn tijdelijke toekomst slechts zeker stellen door een toename in leugenachtigheid. Zij wordt obsessief gedreven tot nieuwe leugens... nieuwe leugens die de eerste leugen bevestigen... een nieuw dogma... een nieuw "bewijs".

Haar opdrogende bron is duister en dor als stof. Als een slang is zij die haar eigen staart bijt. Alleen zichzelf voedt zij, alleen zichzelf bevredigd zij. Het duister is haar schuilhut en haar masker.

Geveld wordt de leugen uiteindelijk door Waarheid. Die ontmaskerende Waarheid is haar doodsangst.

De Waarheid echter heeft geen leugen nodig om te bestaan, zij is.

In de schaduw steunt zij op geloof, hoop en liefde. De leugen blijft haar een afschuw, hoe diep de schaduw ook is.

En iedere keer als een leugen struikelt, wordt de waarheid kleurrijker, en wacht zij geduldig op het licht dat haar pracht en kracht bevestigd.

Andrew Kalis zei

The information that you provided was thorough and helpful. I will have to share your article with others.
gitaarles online

Anoniem zei

En de waarheid zullen wij allen te weten komen op een dag waar een ziel een ander ziel niet van baat kan zijn . Op een dag waar datgene waar je over verschilde van mening je kenbaar zal worden gemaakt. Op een dag waar geen weg meer terug zal zijn op de dag des oordeels .

Anoniem zei

De verwijzingen naar deze 'bijbel' komen ineens weer omhoog in diverse social media. Het meest actuele bericht komt dan uit 2012. Is hier al iets meer over bekend?

Hartelijke groet,
Ronald

Math Schepers zei

Kijk dat het in moderne arameens is geschreven zegt al veel, daarbij in die tijd wat men claimt waar het geschreven zou zijn, had men nog geen procedure om gouden letters op leer te schrijven. Is weer een leugen van islam om ons hun ideeën op te leggen. Daarom is het ook in turkye ontdekt.

Anoniem zei

Jaaaa allah laat alles fustig aan te voorschijn mense word wakker breng de sahada en word moslim de dag der ordeels is di ht bij

egz1944 zei

Via via ontving ik deze informatie.
Voor dit soort misleiding wordt door de Here Jezus Christus de Zoon van Enige en Waarachtige God alsmede zijn discipelen gewaarschuwd.

Anoniem zei

Tja in de Bijbel wordt hiervoor gewaarschuwd. Valse profeten zullen opstaan. ... beetje 'jammer' voor degene die dit boek hebben geschreven, dat ze niet zo goed op hebben gelet of alles wel klopt. Nu zijn ze vroegtijdig door de mand gevallen.
God is goed.

Anoniem zei

als dit toch waar is zouden veel mensen toch niet geloven jammer genoeg,in alle hijlige boeken (ogrieneel) staat er van dat er laatse profeet gaat komen maar in echte bijbel staat er ook, wat was de reden dat ze tege jezus waren welke volk was het,elke paater preek anders hoe kan dat,wat is de waar hijd,zul je achter waarhijd staan of niet en ook zo leven dat is de vraag,een homo of lezbo of pedofiel en zo voort , zullen ze bekeren en al de zonde vergiffenis vragen ? in hijlige koraan staat van alle profeten iets voor jezus nog hoe kan dat ? EN WAROM staat in bijbel zo iets niet,en elk prfeet heeft zijn volk gewaarschuuwd als zij er niet is tijd niet bekend maar er komt na mij ene profeet en elke profeet wist dat er een laatse profeet ging komen,als na jezus geen profeet ging komen moest iedereen aan hem verbinden zo moet dat, heeft iemand probleem er van ? IK NIET HOOR

Anoniem zei

Jezus heeft zijn boodschap verkondigd en deze word 2016 jaar later nog continue gewijzigd door zogenaamde christenen. Over enkele jaren zal er staan dat homo's mogen trouwen en dat zondes online vergeven kunnen worden. Welke christen gelooft nog in de originele bijbel? Of is deze onvindbaar?

Jos Strengholt zei

de Hebreeuwse en Griekse documenten die we hebben, zijn een getrouwe weergave van de oorspronkelijke grondteksten van Oude en Nieuwe Testament. Er is geen enkele reden om te denken dat de kerk die geschriften heeft verdraaid. we weten wel beter. Degenen die de zaken verdraaide was de islamitsiche profeet.

Math Schepers zei

De islamitische profeet heeft de christelijke leer op de korrel genomen. Hij wil van ons zolas hij zegt ongelovigen maken. De werkelijke ongelovigen zijn Islamieten en Moslims. Jezus leeft en de bijbel is daar duidelijk in.

Harmjan D zei

Christenen zijn bang dat als de waarheid word onthuld dat er chaos gaat ontstaan. Dus beter mensen laten geloven zoals ze nu geloven. Ze weten allemaal donders goed dat de 21ste eeuw aan antw. komen nu pas terwijl het 1400jr geleden in de Kran al vermeld stond. Waarom niet in de andere boeken dan?

Harmjan D zei

Als de bijbel 1500jr oud is dan is ie ook ouder dan de Islam, hoe kunnen de moslims nou mee geknoeid hebben, zoals men ook al aangeeft er is een echte bijbel. Helaas wordt het niet blootgesteld waarom? Misschien toch dat er ergens waarheid is wat men niet wil kennen en erkennen? Waarom toch die geheimzinnigheid van Vaticaan? Ben ook eens met waarom kunnen de christenen de bijbel niet uit hun hoofd. ( te veel verschillende verhalen). Waarom kennen de moslims het wel en het is allemaal het zelfde al 1400 jr. hoe kan dat nou? Geen een verschil in de verzen. Wie googled en verder dan z'n neus kijkt weet,ziet , leest ook wel dat de bijbel gewoon een vertaling is die continu verandert word. Klopt toch niet?