maandag 5 maart 2012

Hoog bisschoppelijk bezoek uit Soedan

Bisschop Ismail
Gisteren waren bisschop Ezechiel van Khartoem en bisschop Ismail van Obeid bij ons te gast in onze Soedanese eredienst. Voor een kort filmpje van een deel van die eredienst, zie HIER

De bisschoppen vertelden over de situatie in Noord Soedan. 'We moeten voorzichtig zijn. Onze situatie is erg moeilijk.' Bisschop Ismail's bisdom behelst onder meer het Nubagebergte en Darfur.

In dat Nubagebergte voert de luchtmacht van Khartoem luchtaanvallen uit op de dorpjes.  Onze priester Hassan kreeg vorige week bericht dat de man van zijn zus en vier van hun kinderen bij zo'n luchtaanval waren gedood.  Door een totale blokkade zijn primaire levensbehoeften zoals zout niet te krijgen in het Nubagebergte.

Bisschop Ezechiel met Rev Yousif
Over een paar weken moeten alle christenen uit Noord Soedan zijn verdwenen, tenminste, allen die van oorsprong uit het zuiden komen.  Wie van oorsprong uit het noorden komt mag blijven. 'De regering in Khartoem had helemaal niet door dat er heel veel christenen zijn die uit het noorden stammen. Dat heeft ze verrast. Dus is in het noorden naar het lijkt 3% van de bevolking christen, en 97% moslim.'
Na afloop van de kerkdienst aten de bisschoppen en een paar kerkeraadsleden nog een bak koshari bij ons thuis.  Vandaag vliegen ze terug, het barre bestaan weer tegemoet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Gert A zei,


Hoi Jos,

Bedankt voor dit nieuwsbericht.
Je vind bijna nergens recente informatie hierover op het net.

Dit in tegenstelling tot Israël.
We hebben het er al eens over gehad dat we allebei vinden dat Israël overdreven vaak in het nieuws is.

Misschien een idee om de lezers eens wat meer over Soedan op de hoogte te houden.
Aangezien je nauwe contacten hebt met deze mensen.