zondag 11 maart 2012

Egyptische moslimbroederschap in verbale bokspartij met Arabische Golf


Het begon allemaal toen de publiekslieveling van de Moslimbroederschap, de islamitische prediker Yousef al-Qaradawi (foto), het besluit van de Verenigde Arabische Emiraten om visa in te trekken van Syriers die deze week bij hun ambassade in Doebai demonstreerden, ‘haraam’ noemde en in strijd met de Islamitische wetgeving. Dat zei Qaradawy vorige week.

Zijn kritiek op de autoriteiten in de Emiraten viel daar zo slecht dat de politiechef van Doebai, Dhahi Khalfan, via Twitter meldde: “We zullen een internationaal arrestatiebevel voor Qaradawy laten uitgaan.’ Juicy, want Qaradawy woont in de Qatar en krijgt van dat land alle ruimte voor zijn islamitische werk. Binnen de context van de Gulf Cooperation Council (GCC) zou Qatar zo’n arrestatiebevel van de Emiraten moeten honoreren. Dat is niet goed voor de samenwerking binnen de GCC. Die samenwerking wordt door Qatar toch al vaak op de proef gesteld door Qatar's libertijnse houding als het om andere Arabische landen gaat. Qatar staat vooraan om het Syrische verzet steun te willen geven terwijl de meeste andere Arabische landen veel voorzichtiger zijn.

En toen trok de Egyptische Moslimbroederschap verbaal ten strijde ter verdediging van de Egyptische Qaradawi, lieveling van de Broederschhap. Op vrijdag zei de woordvoerder van die Broederschap, Mahmoud Gazlan, dat de Emiraten Qaradawy ‘niet zouden durven' arresteren en dat de aankondiging van zijn arrestatie een ‘schande’ was voor de politiechef van Doebai. Als de Emiraten Qaradawy arresteren ‘zal niet alleen de Moslimbroederschap in actie komen, maar de hele Moslimwereld zal optreden tegen de Emiraten’. Volgens Gazlan was de kritiek van Qaradawy op de Emiraten bovendien ‘allemaal waar’.

Waarop de GCC in actie kwam. Secretaris-generaal Abdoel Latief bin Rashid al-Zayani veroordeelde de uitspraak van de Broederschap als ‘onverantwoordelijk’ en dat het beslist niet helpt bij het versterken van de bilaterale betrekking tussen Egypte en de Arabische Golfstaten. Au! Een direct dreigement richting Egypte om de Broederschap mores te leren. En via Twitter liet de minister van buitenlandse zaken van de Emiraten, Sheikh Abdoellah bin Zayed Al Nahyan, weten dat de Egyptische regering intussen om opheldering is gevraagd.

Van de Egyptische regering zal Gazlan van de Broederschap niet op veel sympathie kunnen rekenen. Egypte zit financieel aan de grond en heeft dringend behoefte aan geld uit de Arabische Golf. De beste relaties zijn dus nodig. En laat de Broederschap deze dagen toch al op ramkoers liggen met de Egyptische regering.

Want de Broederschap, die het parlement in Egypte beheerst, had gedroomd dat het nu een regering kan gaan vormen in Egypte. Maar de regering, als speerpunt van het beleid van de militaire junta, liet vorige week weten: ‘wij zijn aangesteld door het leger, niet door het parlement.’ Waarmee het parlement tot een debatingclub lijkt te worden bestempeld. Het is duidelijk waae de macht ligt in Egypte, en de regering hier in Cairo zal de Broederschap dezer dagen ongetwijfeld een flink lesje leren.

Geen opmerkingen: