vrijdag 23 maart 2012

Benzineproblemen in Cairo

Autobezitters in Cairo trekken zich de haren uit het hoofd. Al drie dagen lang is er nauwelijks benzine te krijgen.  Onze tank is bijna leeg, dus gisteren waagde ik een ritje naar een Shell bezinestation in de buurt.  Lange rijen auto's stonden daar te wachten, maar we kregen te horen: geen benzine.  Bij alle pompstations wachten auto's rijendik in de hoop de tank te kunnen vullen.  Dit zorgt op de wegen voor meer chaos dan normaal.

Wat is er toch aan de hand! In een land dat een behoorlijke olieproducent is.  Samenzweringstheorien doen het goed, en wat ik het meest hoor is dat de overheid (lees: de militaire junta) het leven voldoende wil ontregelen om als redder te kunnen gaan ingrijpen, en om duidelijk te maken dat Egypte nu eenmaal niet goed kan functioneren als het afhangt van parlement en regering. 'Dit land heeft een sterke hand nodig', zou de gedachte zijn.

Wie weet. Maar de chaos zou zomaar het resultaat kunnen zijn van incompetentie van de hele huidige overheid, de junta voorop. Of van het feit dat de overheid door zijn dollars heen raakt.  Benzine wordt enorm gesubsidieerd. Of doordat veel benzine naar Gaza wordt gesmokkeld.

Intussen zitten wij met de ellende; ik ga nu, heel vroeg op de vrijdagmorgen als normale mensen nog slapen, op stap om te zien of ik me bij een korte rij kan aansluiten om mijn tank te vullen. Maar mijn vrees is dat de tank al te leeg is en dat ik langs de weg kom te staan...

--------

En jawel! Gelukt. Door om half 8 op vrijdagmorgen bij de Shell te komen, was ik op tijd voor wat benzine. (vergelijk met half 8 op zondagmorgen in Nederland - op vrijdag slaapt hier iedereen uit)

Van een aardige salafist (baard, geen snor) van de Shell kreeg mijn auto haar sappen.  Helaas, een volle tank zat er niet in.  Om zoveel mogelijk mensen een beetje te helpen geven ze maar 30 liter.  Ik wilde niet zo flauw zijn om een rondje te rijden en meteen weer in de rij te gaan staan. Ik ben een tevreden mens.  In gaf de man goedhartig een tip van LE4.5 waardoor ik in totaal LE 60 moest neertellen.  Jawel, 7.50 euro in totaal.  Ik blijf juichen. :-)  Nu mijn kerkdienst van vanmorgen voorbereiden.

3 opmerkingen:

Paul Miller zei

rNou, dan toch maar mijn wandelschoenen mee volgende week. Hoe kom ik aan de route. :-)

Paul Miller zei

O ja, ik leef mee hoor. Vervelend zeg. Hier in Nederland rijden wel auto's maar geen treinen. Ook vervelend.

Arie zei

De chemicalien die nodig zijn voor het raffineren komen uit het buitenland. Het schijnt dat Egypte z'n rekeningen hiervoor niet betaald heeft, waardoor de leverantie stopgezet is....