maandag 28 november 2011

Vredestichters in verdeeld Egypte

Hoe kunnen we als christenen vredestichters zijn in het momenteel zeer verdeelde Egypte? Vandaag genieten massas mensen van het voorrecht om te gaan stemmen voor een nieuw parlement, maar de toekomstvisie voor Egypte drijft een diepe wig door het land. Meer of minder islam in de publieke ruimte?

Gisteren, aan de vooravond van de verkiezingen, hield ik mijn gemeente voor dat onrecht door het leger ons niet het recht geeft onrecht 'terug te doen'. Hier die preek.

6 opmerkingen:

gert zei

Zoals het zich laat aanzien gaan de moslimbroertjes heeeel groot worden.Van bv.de Egyptenaren in Saudie-Arab gaat al 70% op de mb stemmen.
Dus met zoveel macht/zoveel extreme islam in de publieke ruimte en voor de aanhangers van de godsdienst van de vrede hoeft er weinig vrede gesticht te worden.

Wat een naieve gedachten en woordverkondiging trouwens om te denken dat het voor gristenen in zo'n politiek klimaat nog leefbaar zou zijn.
Hoe wil je dat vrede stichten handen en voeten geven als bv.de kerken straks massaal in de fik gaan?

mbuurman zei

Zaterdagavond bracht het NOS journaal van 8 uur een reportage uit Egypte. In de kern was de booodschap dat de waarheid over het bloedbad tegen kopten heel anders is dan onze media hebben bericht.
Want het begon allemaal met een brandstichting door moslims in een kerk ergens in de provincie Aswan. En er waren sterke aanwijzingen dat die brand niet door moslims was aangestoken, maar door christenen zelf. Die wilden verbloemen dat ze gezegd hadden dat er eigenlijk geen kerk zou worden gebouwd. Toen dat toch zo bleek te zijn moest de overheid het gebouw natuurlijk afbreken. Toen staken de kopten de kerk maar zelf in de fik. Aldus lokale moslims.
Als enig bewijs een filmpje waarin een of andere koptische leider belooft dat er geen kerk wordt gebouwd.
De reporter stelde geen enkele vraag of het dan zo erg was dat er een kerk werd gebouwd. En waarom de overheid dan meent dat gebouw te mogen afbreken.
En of dergelijke situaties waarin kopten worden gediscrimineerd, en vermoord, toch wel een aanwijzing zijn dat het hen erg lastig wordt gemaakt door de moslimmeerderheid.
Niets van dat alles; alleen een krakkemikkige complot-theorie, en de insinuatie dat - omdat zaken toch héél anders blijken te liggen - die kopten het probleem eigenlijk zelf hebben veroorzaakt.
Wat een waardeloze journalistiek van onze "betrouwbare" NOS.

gert zei

Hoi Jos,ik reageer hier maar fff op je twittercommentaar.

Het is natuurlijk heel gemakkelijk als voorganger met een Nederlands paspoort op zak om je gehoor op te roepen vredestichters te zijn,temidden van vele extreme bloeddorstige moslimbroeder.

Luister alleen al naar hun plannen met het Joodse volk/Israel en de plaats die ze als het "democratische Egypte" in de moslimwereld willen gaan innemen.

De Bijbel spreekt ook over de komst van een nacht die komt waarin niemand meer kan werken.
Soms ontstaan er situatie's waarin je je "schaapjes" beter kan oproepen alvast huis en haard te verlaten.

Wie zong ook al weer vluchten kan niet meer?

Jos M. Strengholt zei

Bedankt voor je waardevolle commentaar Gert. Eigenaardig dat Jezus en de apostlen niet gewoon wegvluchten, maar allemaal om zeep zijn geholpen. Hadden ze jou als adviseur gehad dan was het vast beter afgelopen.

Heb je geen gevoel voor wat gepast en opgepast is om te zeggen? Of voor het evangelie?

gert zei

Hoi Jos natuurlijk heb je niks aan mijn waardeloze commentaar.

Maar het bevreemd me zeer dat JIJ je kudde nota-bene nu oproept, nu door de geweldadige revolutie Moebarak afgezet is en door de zg.democratische verkiezingen de moslimbroertjes aan de macht gaan komen om vooral maar vredestichters/geweldloos te zijn.

In al je voorgaande commentaren was je zeker geen tegenstander van het met geweld en bloedvergieten omverwerpen van het bestaande Moebarak regime.
Volkomen onBijbels trouwens.

Je was maar wat blij met de bescherming met allerlei slagwapens bewapende jonge Egyptenaren in je straat.
Maar je gehoor moet vooral als navolgers van Jezus en de discipelen vredelievend en geweldloos zijn.

Nee Jos je bent er steeds als de kippen bij om anderen de maat te nemen door Jezus en z'n discipelen als voorbeeld te stellen als het om vreedzaam leven gaat.

Jos M. Strengholt zei

Ha die Gert. Het is me niet helemaal duidelijk wat je wilt zeggen...