woensdag 23 november 2011

Egyptische pond daalt in waarde

Hoe slecht het er met de Egyptische economie voorstaat, is zichtbaar aan de devaluatie van de Egyptische Pond (LE). Vandaag is de dollar voor het eerst meer dan 6 pond waard. De ontwaarding is tot nu toe langzaam gegaan, waarschijnlijk door manipulatie door de Eyptische Centrale Bank.

Naguib Sawiris, de rijkste zakenman van Egypte, zei gisteren op de BBC dat Egypte over een paar maanden economische bankroet is. Hij noemde daarbij dat de tientallen miljarden aan economische hulp die door Europa en de Arabische Golfstaten, niet zijn uitbetaald. De buitenlandse reserves zijn gedaald tot 22 miljard dollar, naar economen zeggen een kritische ondergrens.

Het gaat dus de komende maanden spannend worden.

De armoede blijft toenemen; werkgelegenheid neemt af; de ontevredenheid groeit. De grote vraag is of de legertop met zijn regering van marionetten op tijd een zodanige wending aan de economie kan geven dat een explosie van boosheid van het Egyptische volk kan worden voorkomen. Vergeleken bij die explosie zouden de huidige rellen op Tahrier en elders wel eens heel mild kunnen blijken te zijn als de overheid niet langer in staat is voedselsubsidies te betalen of de verantwoording te nemen voor de belangrijkste grondstoffen voor de industrie.

Geen opmerkingen: