vrijdag 25 november 2011

Serie artikelen over verkiezingen in Egypte

Nee, uiteraard ga ik mijn bijdrage over de Egyptische parlements-verkiezingen die morgen in het Nederlands Dagblad staat, hier nog niet onthullen. Dat kan je morgen in de krant lezen, of op de website www.nd.nl.

Hier wat de krant gisteren van me publiceerde:
De toekomst van Egypte leek zo mooi toen president Hosni Moebarak in februari werd afgezet en een nieuwe grondwet en parlementsverkiezingen werden beloofd. Maar nu die verkiezingen voor de deur staan, is de deceptie groot.

Niemand gelooft nog dat de verkiezingen goed gaan verlopen; veel liberale kandidaten hebben zich uit onvrede teruggetrokken; maar weinigen denken dat Egypte democratischer wordt. Het leger, geleid door Veldmaarschalk Mohammed Tantawi, heeft de afgelopen dagen door zijn gewelddadig optreden tegen demonstranten bij het Tahrierplein en elders, onderstreept dat het leger aan de macht zal blijven.

De demonstranten eisen het vertrek van het leger uit politieke centrum. Het leger eist juist dat de nieuw te schrijven grondwet onder meer uitdrukt dat het leger de bewaker van de grondwet is en dat het budget van het leger geheim blijft. Wat is er dan veranderd in Egypte? Nou ja, er is genoeg veranderd de afgelopen maanden.

Onder de militaire junta is de economie ingestort, het toerisme opgedroogd, de werkeloosheid gestegen, de onveiligheid toegenomen. Naar schatting 10.000 mensen zijn dit jaar door het leger gevangen gezet zonder dat een eerlijk proces. Bovendien is de vrijheid van de media beduidend afgenomen sinds januari. Het leger mag niet bekritiseerd, zoals vroeger Moebarak onbesproken moest blijven.

Het leger werd in februari nog als de grote held van de revolutie gezien maar is nu in de ogen van miljoenen de echte boosdoener. De meeste liberalen hebben aangekondigd de verkiezingen te boycotten maar de Moslimbroederschap (MB) en hun radicale Salafistische maten doen dat beslist niet. Die lijken juist de grote winnaars te worden. Ze hebben de afgelopen dagen niet gedemonstreerd en willen per se dat de verkiezingen maandag, ondanks de chaos in het land, doorgaan.

Velen hier geloven dat de MB het met het leger op een akkoordje heeft gegooid; het leger mag de macht houden als de MB als tegenprestatie een grondwet en een samenleving krijgt waarin de Islam dieper verankerd wordt dan nu. Dit is het scenario dat wordt gevreesd door de jonge revolutionairen die voor de val van Moebarak zorgden; dit is de reden waarom ze deze dagen bereid zijn hun leven in de waagschaal te stellen. Velen zien dit als de laatste kans om de koers van het land nog te verleggen. In verkiezingen hebben ze geen vertrouwen meer.

Geen opmerkingen: