dinsdag 15 november 2011

Leiders oude regime Egypte mogen aan verkiezingen meedoen

Gisteren heeft het Hoge Administratieve Gerechtshof in Cairo besloten dat leden en leiders van de nu ontbonden Nationale Demokratische Partij (NDP) van de afgezette president Hosni Moebarak mogen meedoen aan de parlmentsverkiezingen die op 28 november beginnen. Dat kunnen ze doen als onafhankelijke kandidaten of als onderdeel van nieuwe partijen.

Dit is een zware nederlaag voor de tegenstanders van het vorige regime, dat overigens via het leger sowieso nog stevig in het zadel zit. Nu kan het regime dus ook via het parlement terugkeren. Het eerste vrij gekozen parlement moet de nieuwe grondwet voor Egypte schrijven. Daarover is momenteel veel te doen, omdat het leger een aantal dwingende voorwaarden aan die nieuwe grondwet heeft gesteld. Zoals dat het budget voor het leger geheim blijft. Moeder van alle corruptie...

De uitspraak van het Gerechtshof is een reactie op een lager gerechtshof in de stad Masnoura dat vrijdag bepaalde dat leden van de NDP nu moeten worden buitengesloten van deelname aan het politieke leven. Dat besluit is door het Hoge Gerechtshof in Cairo dus ongedaan gemaakt.

Mijn verwachting is dat het komende parlement voor een fors deel bevolkt gaat worden door aanhangers van de Moslim Broederschap en leden van het voormalige regime. Dat lijken de enige partijen die op een serieuze manier politiek snappen en campagne kunnen voeren.

De chaos en de onduidelijkheid is groot ten aanzien van de verkiezingen. De meeste Egyptenaren snappen niet wat er gaat gebeuren. En op wie moet je stemmen? In mijn wijk Heliopolis schijnen 84 kandidaten te zijn. Ieder belooft dat de corruptie, de werkeloosheid en de armoede moeten worden aangepakt. Okee. Maar op wie ga je dan stemmen? Ongetwijfeld op de persoon die het meest bekend is in de wijk, ongeacht hun program.

6 opmerkingen:

gert zei

Jos voorspelt;
"mijn verwachting is dat het komende parlement....."

Nou je hoeft eg geen profetische gaven te bezitten om dit te roepen.
In iedere zg.islamdemocratie komen uiteindelijk de extremen aan de macht.Enne elk volk krijgt de leiders die het verdiend,tóch?

Zie afghanistan,iran,irak,gaza,libie.
In een aantal gevallen hielpen nota-bene de westerse legers/navo deze lieden in het zadel.

Libie bv is een bolwerk van al-qaida aan het worden,met dank aan frankrijk en engeland.

Dus Jos,niet zeuren nou,jij stond ook stilletjes te juichen toen Hosnie werd verdreven.

Jos M. Strengholt zei

Ik stond helemaal niet stiletjes te juichen toen Moebarak verdween. Ik stond luid te juichen: was heel tevreden. Die sukkel met zijn regime van onderdrukkende zakkenvullers verdient de strop. Blij dat hij werd afgezet.

Dus wat is je punt?

In iedere Islamdemocratie komen de extremen aan de macht? Gert, je bent een groot kenner, het is duidelijk.

gert zei

Hoi Jos,nee de echte kenner ben jij!

Maar ik bedoelde te zeggen in iedere door het westen recent mogelijk gemaakte democratie.

Maar kijk bv.ook naar de ontwikkelingen in turkijen sinds erdogan aan de macht is.

Anoniem zei

gert,

ik vind het vervelend hoe je reageert op deze blogs. op deze manier krijg je toch nooit een normale discussie met jos?

het is me inmiddels wel duidelijk dat jullie standaard lijnrecht tegenover elkaar staan.

het is me inmiddels ook duidelijk door welke stukjes uit jos zijn verhalen jij geraakt wordt.

tip: probeer eens zonder teveel emotie een helder punt te maken richting jos. misschien dat er dan een normaal gesprek ontstaat?

of zoek hem eens op in cairo, drink een kop koffie samen en probeer elkaar te begrijpen, ookal denk je super verschillend.

groet, geertje

gert zei

Hoi Geertje,een aantal zaken zijn gelet op wat je voorstelt niet helemaal duidelijk.

Ik ken Jos namelijk (oppervlakkig dáh wel)persoonlijk,we aten wel eens gezamelijk,en we stonden eens nota-bene ik een kort moment samen op de "kansel" in een evangelische samenkomst in het zeeuwse.

Enne zó superverschillend denken we niet als je Gods plan tav Israel,de midden-oosten ontwikkelingen,de islam,de eindtijd visie,de pvv,de bedelingenleer fff buiten beschouwing laat.(geintje)

Enne Geertje,over vervelend gesproken,wat ik vervelend vind zijn de reaguurders hier die Jos aldoor maar naar de mond praten.
Dezulken nemen Jos ten diepste niet geheel serieus.

Wat vind jij trouwens Geertje van de door onze navo legers mogelijk gemaakte islamdemocratieën?
De straten van de libie steden hangen nu al vol met al-qaida vlaggen.

Anoniem zei

Hoi Gert,

haha! Mooi dat je naast die onderwerpen het wel met elkaar eens bent.. :-)

Ik bedoel trouwens niet te zeggen dat je het met hem eens moet zijn. Maar ik vraag of je hier met iets minder emotie je punt duidelijk kunt maken. Dat praat wat makkelijker.

En als je Jos toch al kent is het alleen maar makkelijker om bij hem op de koffie te gaan toch? Kunnen jullie als broeders elkaar proberen te begrijpen. En dan hoef je het natuurlijk nogsteeds niet eens te worden, maar misschien kan er wat meer begrip groeien. Iets met 'heb uw vijanden lief' zegmaar..

Mijn mening doet er nu even niet toe, ik wilde alleen even reageren op de manier van reageren. That's all.. :-)

Fijne dag!
Geertje