zaterdag 19 november 2011

Egyptische economie blijft zakken

Hoe het met de Egyptische economie gaat, werd gisteren 'bewezen' door Minister van Financien Hazem al-Beblawy (foto); hij meldde aan alMasry alYoum dat Egypte een lening van het IMF van 3.2 miljard dollar zal accepteren, waar hij in juni van dit jaar nog zijn neus voor ophaalde.

Wat is er veranderd sinds juni? Volgens al-Beblawy zijn Egypte's schulden verder toegenomen. Daarbij gaat het vooral om leningen die de overheid binnen Egypte afsluit. De rente die de overheid voor die leningen moet betalen is hoger dan de rente die het moet betalen voor de lening van het IMF. Waarom neemt de rente binnensland toe? Gebrek aan vertrouwen van de Egyptenaren in hun eigen overheid uiteraard. Kan die de leningen wel terugbetalen?

Egypte's gat in de begroting zal dit fiscale jaar naar verwachting op ongeveer 8.6% van het BNP uitkomen.

intussen zijn de buitenlandse reserves van Egypte naar een gevaarlijk niveau gedaald - ongeveer 22 miljard dollar. Daardoor is het niet goed meer in staat de waarde van de Egyptische valuta, de pond, te blijven ondersteunen.

Stevige devaluatie wordt daarom verwacht. Die is tot nu toe uitgebleven - tegen mijn verwachting in, ik erken het, omdat de overheid de waarde van de LE manipuleert door in te grijpen in de valutamarkt. Iets wat overigens altijd wordt ontkent door de overheid.

Geen opmerkingen: