donderdag 17 november 2011

Preek van morgen - Opname van de Gemeente

Morgen preek ik over 1 Thes 4:13-5:11. Het gedeelte dat vaak wordt gebruikt als het gaat over het thema van de 'Opname van de Gemeente'. Esoterische stuff van het hoogste gehalte! U weet wel, geheime wederkomst, waarbij wedergeboren christenen de lucht ingaan voor 7 jaar, om daarna met Jezus terug te keren. Niet mijn kopje thee. Hier mijn preek.

11 opmerkingen:

gert zei

Hoi Jos, Willem de chr.geref. predikant gaf in z'n laatste reaktie tav de opname en wederkomst volmondig toe dat allemaal zelf bedacht te hebben.

Jij weet toch hopenlijk wel dat Petrus ernstig waarschuwd tav het eigenmachtig uitleggen van de schriften.

gert zei

Als Jezus zijn discipelen overtuigd dat het beter is voor hen dat Hij naar Zijn Vader terug gaat,zegt Hij onder anderen dat Hij hun plaats zal gaan bereiden.

Als die Hemelse plaats bereid is zegt Jezus dat Hij terugkomt en dat Hij hen tot zich zal nemen,opdat ook zij (de volgelingen van Jezus van alle tijden) zullen zijn waar Ik ben.

In Jos z'n merkwaardige theologie zullen die Hemelse woningen voor noppes gebouwd zijn en onbewoond blijven.Tóch Jos?

Goed nieuws voor de kraakbeweging trouwens.

Jos M. Strengholt zei

Gert je bakt ze weer bruin. Okee, stel dat we worden opgenomen de hemel in. Wonen we dan maar 7 jaar in onze hemelse woning? Of eeuwig?

Als we in de hemel zijn dankzij de opname, en Jezus is in Jeruzalem, dan hebben we best pech. Geen Jezus in de hemel?

En 1000 jaar? Wij in de hemel Jezus op aarde?

Moet ik deze dispensationalistische woordenstrooisels nou echt serieus nemen?

gert zei

Hoi Jos,dus jij veegt gewoon de belofte van Jezus van tafel waarin Hij duidelijk beloofd dat Hij plaats in de Hemel gaat bereiden en dat wij eens op die plaats zullen mogen zijn waar Hij nu is.

Conclusie;
Om je dwaling kloppend te houden dat bv.het Joodse volk afgedaan heeft,beslist géén wederkomst in Jeruzalem.

Om je dwaling kloppend te houden dat er geen opname tot in de Hemel zal zijn,géén geloof in Jezus woorden.

Volgens mij Jos,hebben wij na Jezus z'n wederkomst verheerlijkte/hemelse onsterfelijke lichamen dus wij kunnen dan zonder problemen dán in het hemelse en dán op het aardse vertoeven,ook in het duizendjarige vrederijk waar volgelingen van Jezus oa. bestuurstaken zullen hebben.

Jos M. Strengholt zei

Mijn vraag, Gert, was of Jezus tijdens het vrederijk op aarde is of in de hemel. Of reist hij wat heen en weer?

gert zei

Hoi Jos,vlak na de opstanding van Jezus kon Hij bv.in het Hemelse zijn waar Hij letterlijk als hogepriester mét Zijn eigen bloed is binnengegaan....en Hij kon bv.daarna op de weg zijn waar Hij de Emmausgangers ontmoette.Door dichte deuren heen zich bij de discipelen/Thomas voegen.enz.

Jos,volgens mij verlies jij de mogelijkheden van onze bovennatuurlijke lichamen/status die we dan hebben teveel uit het oog.We kunnen dan zonodig door tijd en ruimte reizen.

Maar Jos,je kunt nog steeds je preek van morgen(er staan ook hele mooie waarheden in)waar nodig aanpassen.

Jos M. Strengholt zei

oke Gert, ik vraag het nog maar eens. Als Jezus in Jeruzalem is, dan is hij dus niet tegelijk in de hemel? Hij reist wat heen en weer?

Er zijn dus momenten dat hij niet in de hemel is?

Er dus dus momenten dat hij niet in Jeruzalem is?

Nou ja, dat laatste lijkt me wel duidelijk. Als het zo is dat Jezus fysiek in Jeruzalem regeren zal voor 1000 jaar, dan zal hij ook af en toe op staatsbezoek gaan in andere landen? Of zit hij alsmaar in Jeruzalem op een troon?

Maar dan is hij dus niet op datzelfde moment in de hemel he?

Jos M. Strengholt zei

Frank, parousia betekent niks anders dan 'aanwezigheid'. Het wordt gebruikt om de terugkeer van Jezus aan te duiden, met nadruk op het gevolg van die terugkeer: zijn aanwezigheid. Het woord bevat totaal niet de suggestie dat het om iets geestelijks itt iets 'vleselijks' zou gaan.

Wim de Bruin zei

Ha Gert,

Opnieuw maak je het bont.

A. Je mag me gewoon Wim noemen.
B. Ik geef niet toe het zelf bedacht te hebben, maar wel dat ik niet Jos op z'n satelliet-telefoontje gebeld heb om om raad te vragen.
C. Ik citeer in mijn reactie gewoon de bijbel.
D. Succes met Jos-bashen, ik lees het altijd met veel vermaak. ;)

gert zei

Hoi Willem,wat bedoel je precies met bashen?

Bashen,"to bash" betekent in alle vormen van het Engels "rammen".In het Brits Engels heeft het als informele bijbetekenis "masturberen",in het Amerikaans "mondeling aanvallen","afzeiken".(volgens Wikipedia)

Willem,geef aub fff aan waar ik Jos zou bashen volgens jou.

Wim de Bruin zei

@gert,

hou het maar op 'mondeling aanvallen. Meer wil ik je niet in de mond leggen.