woensdag 11 juli 2012

Reactie op atheisten van Freethinker

Ko de Vrieze, van de website www.christelijkesite.nl vroeg me om te reageren op 95 stellingen/200 vragen aan christenen van de atheistische website www.Freethinker.nl.  Of ik het tot het einde ga redden weet ik nog niet.  95 stellingen/200 vragen is wel een beetje veel.

Mijn bedoeling is beslist niet om lange verhandelingen te geven als antwoord op de vragen die worden gesteld aan christenen.  Ik wil het kort en zakelijk houden.  En soms heb ik vast geen goed antwoord op de vragen - wie weet alles?


1. Waar komt jouw god vandaan?

God komt nergens vandaan; hij is.
Dit kunnen we ons natuurlijk niet goed voorstellen, maar dat is net zo goed een kwestie voor wie gelooft dat het heelal door toeval is ontstaan. Waar komt materie vandaan? Waar komt energie vandaan? Waar komt de oerknal vandaan? Is er in het het heelal iets dat 'eeuwig' is?

2. Ben je in staat om deze god nader te definiëren?

Ja, natuurlijk ben ik daartoe in staat. Hier draait het christelijk geloof om.  Dit is door de eeuwen door de kerk gedaan, en dat is vastgelegd in gecomprimeerde geloofsbelijdenissen. Dat hoef ik nu dus niet te herhalen lijkt me.  Graag onderstreep ik dat de kerk altijd heeft verkondigd dat het karakter van God het best kenbaar is in Jezus Christus.

3. Welk geslacht heeft jouw god; in de Bijbel wordt gesproken over een man.

De bijbel vergelijkt God meestal met een man, maar soms ook met een vrouw. Toen God de mens naar zijn beeld schiep, schiep hij de mens als man en vrouw.
De christelijke theologie leert dat dit vergelijkingen zijn, en dat God geen geslacht heeft. Hij is geen mens als wij. 

4. Waarom heeft jouw god de aarde gemaakt?

De Artiest maakte een prachtig kunstwerk, in de eerste plaats gewoon voor zijn eigen genoegen.
God geniet in zichzelf een heerlijke relatie van liefde, vrede en blijdschap, als Vader, Zoon en Heilige Geest. De schepping (het heelal, de aarde, de mens, rotsen, alles wat er is) is een uitdrukking van God's liefde.   Wie liefheeft wil daar toch uitdrukking aan geven?

5. Wat is het nut van miljarden melkwegstelsels? 

De miljarden melkwegstelsels zijn even nuttig als elk boterbloempje; in hun schoonheid zijn ze een reflectie van wie God is en van de vreugde die bestaat in God.  Ze zijn voor Hem geschapen.

7 opmerkingen:

Paul Miller zei

Leuk initiatief. Nooit geweten dat die lui ook antwoorden op hun vragen wilden.

Unknown zei

Ha Paul - ik weet niet of ze antwoorden willen. Maar het kan geen kwaad om de goegemeente te laten zien dat we goede antwoorden hebben op vragen en dat we intellektueel niet snel geintimideerd zijn.

piet zei

In ieder geval bedankt voor de eerste antwoorden. Laat ik me snel voorstellen. Ik ben degene die deze vragen heeft gemaakt.

Mvg,

Piet

Nb. Op voorhand beperk ik mij tot meelezen. Mogelijkerwijs zet ik de antwoorden eerstdaags op freethinker.

Blackadder zei

Wel zeker willen we graag antwoorden. Velen van ons hebben juist het geloof verloren omdat ze nooit een bevredigend antwoord vonden / kregen op dit soort vragen.

Anoniem zei

Dan straks welkom op Freethinker!

WPS

Anoniem zei

Ik vind de term "goegemeente" precies slaan op hoe jij waarschijnlijk over anderen denkt. In mijn woordenboek staat dat goegemeente slaat op het goedgelovige volk. Maar de mensen van Freethinker zijn juist niet goedgelovig. Anders was (sommige van de leden) men wel gelovig gebleven. Dus dat jij zo over de mensen van freethinker denkt is eigenlijk schrijnend.

En je zegt ook nog dat men niet verwacht dat er goede antwoorden op gegeven kunnen worden. Dat verwacht men wel, maar men wacht nog steeds op goede antwoorden. Want zowel deel 1, deel 2 als deel 3 hebben wel antwoorden maar bij al die antwoorden kan men weer goede vragen stellen. Zoals waar komt jouw God vandaan? Die was er altijd al.
Dat kan men van Allah ook zeggen, of van Zeus. Maar het is geen antwoord op de vraag.

Groeten

een vrije geest

midas zei

@ een vrije geest
Hij was er altijd is wel een antwoord op de vraag, maar niet een die jij waarschijnlijk wilt horen, of kunt begrijpen. Lastig he, dat woordje altijd.