donderdag 4 augustus 2011

Leger Egypte pakt buitenlandse fondsen NGOs aan

De Centrale Bank van Egypte (CBE) heeft banken in Egypte opdracht gegeven om het Ministerie van Solidariteit en Sociaal Recht informatie te geven over buitenlandse betalingen aan stichtingen en niet-gouvernementele organisaties (NGOs). De overheid wil de herkomst van de donaties traceren.

Dit is een politiek buitengewoon gevoelige zaak; twee weken geleden beschuldigde de militaire junta de 6 April Jeugdbeweging dat het buitenlandse donaties zou hebben ontvangen. Vorige week sprak de regering zijn afkeuring uit van buitenlandse inmenging in binnenlandse zaken, en daarbij doelde het onder meer op alle directe financiering van grassroots organisaties.

Minister van Justitie Mohammed el-Gindi heeft opdracht gekregen om een gedetailleerd rapport te schrijven over buitenlandse steun aan NGOs en niet-geregistreerde buitenlandse organisaties die in Egypte werkzaam zijn. NGOs zijn verplicht buitenlandse donaties via het ministerie van sociale zaken te laten lopen.

Voor de vele NGOs die in Egypte werkzaam zijn kan dit zeer problematisch worden. Vaak proberen die de officiele kanalen voor het ontvangen van geld uit het buitenland te omzeilen. Dat heeft lang niet altijd te maken met subversieve doelen zoals het stimuleren van democratie, maar ook met de corruptie die het normaal functioneren van NGOs vaak erg moeilijk maakt.

De organisaties die meewerkten aan de opstanden tegen het regime in januari en februari, zoals de genoemde 6 April Jeugdbeweging, kunnen mogelijk in grote problemen komen als de militaire junta kan aantonen dat ze ‘illegaal’ geld uit het buitenland hebben ontvangen. Voor veel Egyptenaren diskwalificeert een organisatie zich meteen als het geld uit het buitenland ontvangt.

5 opmerkingen:

Peter Boswijk zei

En terecht. Op dezelfde manier moeten alle geldstromen vanuit islamitische landen naar het westen worden verboden... Inclusief die van de Dinayet. Maar dat zal dan wel opeens islamofobie zijn..

Peter Boswijk zei

Even om het geheugen op te frissen...

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/843694/2007/09/11/De-geldstromen-achter-het-islamitisch-terrorisme.dhtml

Jos M. Strengholt zei

En omdat we met dit probleem te maken hebben in Nederland, is het ook goed dat organisaties als Dorkas hun werk in Egypte moeten staken? Of dat christelijke organisaties onze broeders en zusters in Egypte niet kunnen steunen?

Peter Boswijk zei

Ja, dat lijkt inderdaad een beetje een probleem. Ik denk toch dat we naar een ander missie concept moeten. Eentje met alleen sandalen, en het Evangelie...

Daarbuiten lijkt mij dat de twee niet te vergelijken zijn, omdat arabisch/turks geld van staten komt om samenlevingen en de politiek een bepaalde kant op te duwen; bij hulporganisaties is dat niet meteen het geval.

Maar ik geef toe het is een dillema...

Peter Boswijk zei

Maar ik kan dus begrijpen dat de Egyptenaren er niet op gesteld zijn wanneer de VS en EU politieke groepen subsidieren die zij wenselijk vinden om hen zo aan de macht te helpen.