vrijdag 25 mei 2012

Het regime weer in het zadel in Egypte

De presidentsverkiezingen in Egypte verlopen interessant maar niet onverwacht.  De twee grootste kandidaten blijken Morsi (Broederschap) en Ahmed Shafiq.  Die laatste mag je gerust de kandidaat van het leger en het oude regime noemen.  Morsi zal uitkomen op ongeveer 25-30% van de stemmen, en Shafiq op 20-25%

Die twee staan dus tegenover elkaar bij de run off op 16 en 17 juni. De meeste stemmen die nu naar Foetoeh gingen zullen bij Morsi terecht komen; die kan daarmee 45% van de stemmen krijgen.  En ik vermoed dat we met zekerheid kunnen zeggen dat alle andere kiezers bij Shafiq terecht komen.  Zelfs de meest vervente haters van het regime Moebarak die niet bij de islamisten horen, zullen uit ellende op Shafiq gaan stemmen.

Dus krijgt het leger wat het wil.  Het krijgt een president die het in de broekzak heeft - de man was zelf bij de luchtmacht en een premier onder Hosni Mubarak.  Als het leger Shafiq als president krijgt, zal het gaan werken aan een nieuwe grondwet die veel macht bij de president houdt, bijna als in het verleden onder Moebarak.

Dan heeft het leger op een schrandere manier gezorgd dat de 'revolutie' van januari en februari 2011 voorlopig is gesmoord.  Sommige van die 'revolutionairen' schreeuwen nu al moord en brand en kondigen aan dat ze het Shafiq moeilijker gaan maken dan Moebarak.  Dat is nog maar te bezien, want de animo voor nieuwe rondes van opstand is zeer gering in Egypte.  Na 18 maanden economische ellende en chaos in het land, zucht Egypte om een terugkeer naar stabiliteit, rust, en inkomsten.

En wie anders dan het 'regime' kan dat garanderen? Op allerlei manier heeft het leger de afgelopen maanden gezorgd dat de mensen terug willen naar vroeger. Ze willen weer politie op straat, benzine aan de pomp, brood op de plank.  En zelfs al verdenken velen het leger ervan dat het bewust onzekerheid heeft geschapen, dan nog willen velen dat leger met het oude regime liever aan de macht dan voortgaande chaos, of, God verhoede het, de Moslimbroederschap aan de macht.

Geen opmerkingen: