woensdag 2 mei 2012

Opnieuw gevechten in Egypte - 13 doden

Hoe staat Egypte er voor? Het is de maand van de presidentsverkiezingen, maar veel campagne wordt er niet gevoerd momenteel. Een paar van de voornaamste kandidaten hebben hun campagne tijdelijk opgeschort uit protest tegen de 13 doden en tientallen gewonden die vandaag in Abbaseya bij het Ministerie van Defensie vielen. Morgen zou het eerste formele presidentiele debat plaatsvinden tussen de voornaamste kandidaten, onder leiding van de geliefde politieke commentator Yosri Fowda van ONTV, maar die liet via twitter weten dat dit debat een week is uitgesteld. 



De weerzin tegen de junta is groot. Niemand twijfelt eraan dat het uitsluiten van sommige van de populairste kandidaten van de Moslimbroederschap en de Salafisten op gezag van het Hoge Commando van de Strijdkrachten heeft plaatsgevonden. Het democratisch gehalte van de verkiezingen is dus bij voorbaat gering. Wat voor ‘onthullingen’ over kandidaten die door de junta als onwenselijk worden geacht, staan ons de komende weken nog te wachten?

Op 23 en 24 mei vinden de verkiezingen plaats. Geen van de kandidaten zal een absolute meerderheid halen, en dus volgt in juni een laatste ronde tussen de twee poulairste kandidaten. Het lijkt erop dat de islamistische stemmen verdeeld worden over Mohamed Morsi, de kandidaat van de Broederschap, en Abdel Moneim Aboul Fotouh, ook een populaire islamist. Beide kandidaten spraken vandaag schande over het gebrek aan optreden van het leger bij de gevechten in Abbaseya.

Vanmorgen vroeg begonnen de gevechten; het lijkt of de demonstranten voor democratisering en tegen het leger werden aangevallen door gespuis dat hier voor elke goede of slechte zaak kan worden ingehuurd. De doden en gewonden vielen vooral aan de kant van de demonstranten. De meeste werden door kogels in de borst gedood; er werden ook mensen doodgeslagen.

Nog altijd is de vraag of de spanningen die Egypte al sinds januari 2011 kent, zullen ophouden met de keus van een president. Want de president die wordt gekozen zodanig aan de kant van het leger (moeten) staan, dat voor de demonstranten voor serieuze demokratisering en voor de grote winnaars van de parlementsverkiezingen, de moslimfundamentalisten, duidelijk is dat sinds de opstand van januari 2011, bar weinig is veranderd.

O ja, de legertop liet vandaag weten dat het alle regeringstaken neerlegd als op 24 mei een kandidaat met 50%+ uit de bus komt. Nu is dat erg onwaarschijnlijk, dus dat klinkt mooier dan het is. Maar zelfs als het leger zich weer in de barakken terugtrekt, wat is er dan veranderd? De president zal doen wat het leger wenst, en de nieuw te schrijven grondwet zal aan de president grote macht geven.

Dan heb je een parlement vol clowns; de salafisten en broeders van de Moslimbroederschap die meer praten over de invoering van islamitische wetten dan over hoe Egypte weer op de been kan worden geholpen. Dan heb je een regering die niet aan het parlement maar de aan president verantwoording schuldig is. En dan heb je een situatie die verdacht lijkt op hoe het de afgelopen 60 jaar is geweest.

Geen opmerkingen: