donderdag 3 mei 2012

Wanneer trekt het Egyptische leger naar de grens met Israel?


Israel gaat 22 reservebataljons naar de grenzen met Egypte en Syrië sturen vanwege de toenemende instabiliteit in die landen en vanwege toegenomen bedreigingen van de veiligheid aan die grenzen.  Gaat Egypte zijn legers binnenkort ook naar de grens met Israel brengen?

Over de grens met Syrië weet ik niets, behalve dat die op de verkeerde plaats ligt. De Golan behoort aan Syrië. Maar over de locatie van de Egyptische grens is in elk geval geen onduidelijkheid. Israel maakt zich veel zorgen over de situatie in de Sinai woestijn, waar de staat de greep op de veiligheid kwijt lijkt te zijn.

De pijpleiding die gas van Egypte naar Israel vervoert, is het afgelopen jaar gemiddeld eens per maand opgeblazen; politiestations en andere gebouwen van de overheid zijn het afgelopen jaar tientallen keren aangevallen door jihadistische groepen; de smokkel door 120 (!) tunnels naar Gaza bloeit enorm; regelmatig worden buitenlanders gekidnapt.

Nu was de Sinai altijd al wat unruly; de bedoeïenen hebben nooit veel sympathie voor Egypte gehad. Geen wonder. De Egyptische staat wil die bedoeïenen tot brave burgers maken, bij voorbaat met een duidelijk huisadres. Handig als je belastingen moet innen. De bedoeïen laten zich liever door niemand gezeggen, en willen al helemaal geen belasting aan de staat betalen die bar weinig voor ze doet.

Bovendien, alle goede banen in de Sinai worden ingenomen door mensen uit Egypte. Ze komen uit Alexandrië, Cairo of de Saied, maar in elk geval niet uit de Sinai, de hele toplaag van bestuurders, politiemannen en officieren van het leger.

Toch denk ik dat er nog iets anders aan de hand is. Bewijzen kan ik het niet, maar ik zoek de aanleiding voor veel problemen van het afgelopen jaar bij een bewust beleid van het leger. Ik denk dat het leger graag wil dat het in de Sinai onrustig is, en dat Israel en de hele wereld zich daarom bezorgd maken.

De grote troefkaart van het Egyptische leger dat zich het afgelopen jaar erg gehaat heeft gemaakt ligt klaar. Wanneer gaat veldmaarschalk Tantawi zijn kaart uitspelen? Dat is de kaart van de terugkeer van het leger naar de hele Sinai, zelfs naar de grenzen met Israel. Door de Camp David akkoorden mag het leger maar heel beperkt in de zuidelijke Sinai aanwezig zijn.

Als de problemen in de Sinai groot genoeg zijn, en als in heel Egypte de weerzin tegen het leger en andere binnenlandse problemen te grote vormen aannemen, gaat het leger optreden, denk ik. Dan gaat Tantawi verklaren: omwille van de veiligheid van de Sinai, om problemen met Israel te voorkomen, om rust en orde te brengen, moet het leger de hele Sinai in om overal aanwezig te zijn. Dat staat haaks op de Camp David akkoorden, maar de noodzaak ervan is steeds moeilijker tegen te spreken.

Als de veldmaarschalk dit bekend maakt en uitvoert, wint het leger weer massief krediet in Egypte; het kan dan zeggen dat de bevrijding van de Sinai eindelijk echt compleet is, omdat geen andere macht meer zeggenschap heeft over het binnenlands bestuur. Hoe kunnen Israel en de Verenigde Staten zich hier serieus tegen verzetten? Ze zullen moord en brand schreeuwen, maar de rest van de wereld zal goed snappen dat dit een stap was die echt noodzakelijk was. En het leger krijgt in Egypte weer de eer die het in het verleden had - omdat het werd gezien als de grote winnaar van de Oktoberoorlog van 1973.

9 opmerkingen:

Peter Boswijk zei

Linksom of rechtsom, er onder door of bovenlangs - in elk geval niet rechtuit - het vredesakkoord met Israel is voorbij.

Anoniem zei

Gert A zei

Peter, juist, het kom toch al niet op steun rekenen onder de bevolking en het is altijd een koude vrede geweest

“omdat het werd gezien als de grote winnaar van de Oktoberoorlog van 1973”

Een merkwaardige zienswijze, ze hadden immers niets gewonnen.
Het verlies van’67 is in feite alleen maar bevestigd.Wonen er trouwens veel kopten in de Sinai ?
Heb wel eens gehoord van het st. Catherine klooster
Ben benieuwt hoe hoog het percentage aan kopten in de Sinai is.

Het blijft fascinerend, het enige Noord Afrikaanse land met een nog
redelijk grote autochtone kerk

adw te u zei

waarom zouden gewone Egyptenaren willen dat het leger weer present is in de Sinai? Wat heeft een Sa'idi of deltabewoner daaraan? Zou je kunnen verwachten dat de huidige legerleiding zoveel onrust wil in Egypte, veroorzaakt door bedoeienen uit de Sinai, dat dat dan aangegrepen wordt door de legerleiding om overal present te zijn in Egypte, zowel in de SInai als in geheel Egypte?

Jos Strengholt zei

Nou het Egyptische leger is overal aanwezig momenteel. Maar niet in de Sinai. Als het leger de Sinai binnenrolt zal dat, in dit emotionele en nationalistische volk, tot grote vreugde leiden. Het zal worden gezien als goede daad tegen de camp david akkoorden. Dus wint het leger er veel krediet mee.

Peter Boswijk zei

Er is natuurlijk ook nog een binnenlandse reden om de Sinai weer te belegeren. Het kan als uitvalbasis worden gebruikt door Salafisten en Al-qaida onruststokers. Als het leger de salafisten tegen zich in het harnas jaagt beginnen zij evt. een strijd. Dan is het alleen de vraag wat de MB gaat doen.

Overigens moet het voor de Nederlandse positie niet uitmaken. Ons enig belang is een beetje stabiel midden-oosten. Welke dictator de chef is, of ze handen, voeten en hoofden afhakken, of ze een symbolisch vredesverdrag hebben moet ons allemaal om het even zijn.

Anoniem zei

Gert A zei,

Peter,

Moordaanslag Pim Fortuyn vergelijken met aanslag Hitler op Bonnhoefer.

14 Jarige meisjes trouwen oké.
( vond Luther ook ?).

Of ze nu handen of voeten afhakken, het moet ons allemaal om het even zijn.

U bent provocateur ? of gewoon een beetje harteloos in u reacties?

Anoniem zei

bonhoeffer,
slecht toetsenbord

Peter Boswijk zei

hahaha Gert A. Inderdaad ik probeer soms dingen wat kras neer te zetten om te provoceren, soms met een vleugje cynisme door dingen in een ander licht te plaatsen. Soms ga je daarbij te sterk generaliseren.
- Natuurlijk is Fortuyn niet te vergelijken met Hitler
- Natuurlijk zijn 14-jarige meisjes niet altijd klaar voor een huwelijk
- Natuurlijk is handen en voeten afhakken niet ideaal.

Met de laatste 2 punten wil ik vooral mijn houding aangeven dat we de islamitische staten vooral hun eigen weg moeten laten gaan en ons niet voortdurend met alles politiek moeten willen bemoeien om zo hun morele, culturele opvattingen over alles te veranderen, en hun landen te bezetten. Daar krijg je gewoon heibel van. Beetje een Ron Paul opvatting. Ik weet het. Ik ben er ook nog niet helemaal over uit. Wel denk ik dat we meer evangelisten moeten sturen, a la Bonifatius. Die daar niet heen gaan in Jeeps, etc, maar de plaatselijke christenen steunen een dapper getuigenis uit te dragen, en hun te bevrijden van de geestelijke gevangenis van de Islam.

Anoniem zei

Gert A,

He Peter,

Zo eenvoudig liggen de zaken helaas niet.
Ik zelf ben uiterst kritisch op westerlingen die ergens een democratie willen gaan stichten.
Net alsof dat bij ons in 1 dag tot stand kwam.

Maar het punt is dat niet alleen het westen, maar vooral landen uit het midden-oosten aan Egypte trekken.
Denk vooral aan Saudi-Arabië.
Het westen kan niet zomaar zijn handen van landen als Egypte aftrekken.

Carter werd het in '79 erg kwalijk genomen dat hij Iran kwijtraakte aan de fundamentalisten.