donderdag 10 mei 2012

Zal presidentsverkiezing Egypte stabieler maken?

De online-krant Egypt Independent - goed om te volgen voor nieuws over Egypte - heeft deze week een enquete met als vraag:
Do you think the presidential elections will restore stability in Egypt?

Voor wie deze Engelse online krant lezen - en dat is natuurlijk niet representatief in Egypte - lijken de presidentsverkiezingen niet de oplossing.  Wat is het probleem?
  1. Ten eerste, er is zo gerommeld met wie zich wel en niet kandidaat mogen stellen, dat de meest populaire kandidaten zijn buitengesloten.  Hun aanhamg zal zich elke president die wordt gekozen illegitiem achten.
  2. Ten tweede, pas nadat de president is gekozen gaat worden bepaald hoe de machtsverhoudingen tussen parlement, president en regering komen te ligggen.  Nu weet nog niemand hoeveel macht de president krijgt.
  3. En ten derde, niemand gelooft dat de echte machthebbers in Egypte, de militaire junta, zich uit het politieke leven gaan verwijderen.

We hebben dus een zeer kwestbare en instabiele situatie die met de presidentsverkiezing niet stopt, maar die juist kritiek wordt dan.  En hoe de machtsverhoudingen ook worden, een fors deel van de bevolking zal zich zeer negatief over de uitkomst opstellen.  En zoals we het afgelopen jaar hebben gezien - een minderheid kan met gerichte acties het normale functioneren van Egypte platleggen.

Mijn voorspelling? Het wordt een hete zomer.  Wat het er niet beter op maakt, is dat massaal wapens vanuit Libie naar Egypte worden gesmokkeld.  Vandaag zijn bij Marsa Matrouh drie vrachtwagens aangehouden vol zware wapens.  Het ging onder meer om 40 grondraketten, 17 granaatwerpers, mortieren, automatische geweren en 10.000 stuks artillerie.

Mooi dat deze lui zijn aangehouden. We weten hoe corrupt Egypte is, en hoe slecht wordt gecontroleerd door de politie.  In maart zeiden veiligheidsbeambten al dat enorme hoeveelheden wapens uit Libie worden binnengebracht.  Dat er nu eens een paar lui zijn opgepakt verandert aan de ernst van de situatie niks.

Geen opmerkingen: