dinsdag 15 mei 2012

Balans opmaken van 8 maanden ploeteren

Tijd om de balans op te maken van mijn werk in St Michael's Church in Heliopolis sinds augustus 2011.  Ik ga binnenkort eens zitten om te peinzen over wat ik goed, slecht en gemiddeld doe, om te zien wat verbeterd kan worden.  Ik vermoed bijvoorbeeld dat ik zal constateren dat 70 uur werken per week te veel is.  Maar dat terzijde.

Toen ik startte had ik drie strategische doelen: meer mensen in de banken, minder financieel afhankelijk van ons kerkgenootschap, en een focus op het trainen van leiderschap voor onze kerk.

Welaan, dat financiele doel hebben we naar het lijkt per januari 2012 al bereikt.  Terwijl onze kerk in het verleden veel kostte aan het bisdom, houden we nu geheel onze eigen broek op en we leveren een bescheiden financiele bijdrage, vooral door projectmatig steun te geven aan een paar projecten die voorheen uit de algemene middelen van ons kerkgenootschap werden betaald. (Zoals de salariskosten van een Egyptische priester die leiding geeft aan een kerk voor dove mensen).

Leiderschapstraining, dat komt nog niet zo uit te verf.  We doen wel het een en ander op dat gebied maar dat is bescheiden.  Ik heb wel aangekondigd dat ieder kerklid die de vierjarige Alexandria School of Theology wil gaan doen, erop mag rekenen dat wij als kerk het lesgeld gaan betalen.  Intussen zijn drie of vier lui van plan die opleiding te gaan volgen.

Afbeelding 1 - beoogde kerkgroei
Meer mensen in de kerkbanken...  Op dit vlak had ik vanaf het begin heel concrete doelen. Zie afbeelding 1.

We zijn begonnen met een engelse eredienst voor expats.  Ik hoopte dat we nu, in mei, ongeveer 30 vaste bezoekers zouden hebben.  Dat was te optimistisch.  We hebben meestal z'n 16 volwassen en 4 kinderen.  

Er bestond al een Arabische dienst op zondagmorgen, maar die trok nauwelijks nog mensen.  Vaak waren er nog geen 10.... Mijn doel was dat nu, in mei, dat aantal naar 20 zou zijn gegroeid.  We zijn onze Heer dankbaar te kunnen melden dat we de laatste weken eigenlijk altijd wel meer dan 20 mensen hebben.  Soms zelfs tegen de 30.  Voor deze eredienst hebben we onze getalsmatige doelen dus mooi gehaald.

Afbeelding 2: bezoekers in Egyptische zondagavonddienst
We zijn met een nieuwe Egyptische eredienst begonnen op zondagavond.  Daar hoopten we na acht maanden op gemiddeld 30 vaste bezoekers te zitten.  We krijgen echter beduidend meer mensen in deze dienst.  Afgelopen zondag waren we met 46 volwassenen en 12 kinderen.   Dat soort aantallen hebben de afgelopen weken eigenlijk steeds.  We waren vorige week teleurgesteld dat we 'maar' 33 volwassenen en 10 kinderen in de dienst hadden.  We danken God voor de mooie gemeenschap die zich op zondagavond aan het vormen is.  Zie afbeelding 2.

En dan die Soedanezen.  Ons doel was om van 100 naar 125 bezoekers te groeien. Hoe kon ik de kinderen vergeten - daar grossieren ze in.  De kerk zit meestal bomvol met 150 volwassenen, en buiten zitten dan nog eens 100 kinderen in hun kinderdiensten.   We zijn bezig om een tweede dienst voor Soedanezen te beginnen, want zo vol als het nu is werkt niet uitnodigend.

Dat zijn de getallen en de grote lijnen.  Die zien er mooi uit.  Dat kan wel makkelijk verhullen dat we op het gebied van organisatie nog veel moeten doen... Maar zoals ik zei, dat ga ik allemaal eens rustig overwegen de komende weken.

Geen opmerkingen: