donderdag 17 mei 2012

World Evangelical Alliance: in de greep van het grote geld?


David Jang (l) and Geoff Tunnicliffe (m)
Wat is er gaande bij de World Evangelical Alliance (WEA)? Er zit een heel vreemd luchtje aan die organisatie in New York. Ze pretendeert te spreken voor de evangelische geloofsstromingen wereldwijd, maar doet ze dat ook? Of is ze de spreekbuis geworden van een rijke Koreaan, David Jang?  Een ex (?) Moonie?

Heel opvallend… van de 90 aangesloten leden, zijn er tien eigendom van bestuurslid David Jang. Een Koreaan die uit de Moonies komt, en die onder chrisenen in Korea met heel veel argwaan wordt bekeken.

Hier een lijst van de 90 leden (associates) van WEA.  Van die lijst, zijn de volgende bedrijven en organisaties eigendom van Jang:
Achter sommige van deze organisaties zit helemaal niets. Ze zijn gebakken lucht. Geen mensen, geen adressen, niks concreets.  Maar ze zijn wel associates van WEA die mede de koers bepalen.

Hier is een lijst van WEA Global Partners.  Van de 13 WEA Global Partners zijn minstens 4 eigendom van David Jang:
Global Partner Membership "is given to international organizations that shall serve as non-structured ministry partners of WEA in a specialized field and contribute to achieve WEA's objective."

Een van deze Global Partners is trouwens Wycliffe Global Alliance. En WEA gaat een eerlijk objectief onderzoek naar Wycliffe doen? Jaaaaa....

Hier een lijst van de WEA Church Networks and Denominations. Op deze lijst komt de Evangelical Assembly of Presbyterian Churches voor.  Dit is de kerk achter Olivet University – van David Jang. Maar een bezoek aan de website van de kerk maakt al snel duidelijk dat die kerk vooral een digitale fictie is. Een lege huls.   

Verder.  Drie van de vier kantoren van WEA zijn verbonden aan David Jang’s ondernemingen.  Zie hier: http://www.worldevangelicals.org/aboutwea/offices.htm.

Dan de WEA IT Commission:  Centrale figuur is Nathanael Tran. Die man is ook de Dean of Administration van Olivet University van David Jang. En de Secretary/Treasurer van Creatio International, een associate member van WEA – en eigendom van David Jang.

Let op de enorme doelstelling van de IT afdeling van WEA:
Current Works and Projects:
· Development of general web production process, work request and IT communication protocols for the WEA constituencies
· Affirmation of establishing five regional IT Centers in Africa, Asia, Caribbean, Europe, Latin America and South Pacific
· Development of the intranet and its related components, such as core database for administration, event calendars, voting polls, and other tools to facilitate the internal administration and communication
· Development of tools for fund-raising and integrated marketing strategie
De WEA IT Commission heeft ook een forse staf:  Michal Podolok, de “Regional Director of Europe”, is de directeur van “Gospel & Information Technology”, een van WEA’s Associate members. Er is een “Iry Christobal” die “Regional Director of Latin America” is. En ook “Esther Christobal” die weer met Nathanael Tran bij Creatio International werkt.

David Jang is er de laatste jaren in geslaagd een enorme vinger in de pap van WEA te krijgen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met dat hij steenrijk is. Een paar jaar geleden, toen WEA in diepe financiele problemen zat, bracht de directeur van WEA, Geoff Tunnicliffe, erg veel tijd door in Korea – ongetwijfeld om David Jang on board te krijgen.  Dat is dus goed gelukt. In 2005 begonnen de kontakten, in 2007 werd Jang bestuurslid, en nu is een groot deel van WEA verbonden met de organisaties van David Jang op een manier die voor een organisatie van respect zoals WEA ooit was, echt onaanvaardbaar is.  Een paar vragen:
  • Hoe kan een organisatie die aan de amerikaanse belastingdienst meldt dat het een omzet heeft van 650.000 dollar, zoveel dure kantoren en personeelsleden en commissies hebben?  Wordt heel veel buiten de boeken om rechtstreeks door de bedrijven van Jang geregeld?       
  • In hoeverre bepaalt David Jang wat daar gebeurt?
  • Is de WEA nog wel een onafhankelijke organisatie?
  • Wat zijn de doelen van David Jang?
  • Waarom is de afgelopen jaren het beleid van WEA zo enorm veranderd? Hangt dat samen met de Koreaanse financier van WEA?  
  • In hoeverre staat de uitkomst van het 'onafhankelijke onderzoek' naar Wycliffe al vast?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo.

Het is toch wat met dat geloof hè?

Groet, Jan.

adw te u zei

je lijkt wel een detective!

Wimco zei

Ben je dit aan het pluggen bij onderzoeksjournalisten ofzo? alleen hier tegen vechten lijkt me een lastige zaak

Jos Strengholt zei

Ha Wimco. Ik doe er verder niks aan ;-)
heb wel wat anders te doen. Maar dit kwam ik tegen en leek me tamelijk relevant voor wie betrokken zijn bij WEA.

En verder ben ik vooral voor het goede en niet zozeer tegen het kwade :-)

Ken Smith zei

Believe it or not, I was unaware of this post when I made my own, on almost exactly the same topic: http://blog.wouldbetheologian.com/2012/06/what-does-it-take-to-belong-to-wea.html

Oswald Bohm zei

Hallo Jos ken jij de world mission society church of God? en weet jij er wat meer aan af. Kwam vandaag met 2 jongelui in gesprek die ervan waren en kerkten in Rotterdam. Kreeg 2 folders over Sjabbath en dat Christus al v d 2e keer is gekomen.
Groetjes Oswald Bohm

Jos Strengholt zei

Oswald, die ken ik niet. Gelukkig maar lijkt me. Als jezus al is terugekeerd was dat toch iets minder spectaculair dan ik vermoedde.