vrijdag 1 juni 2012

Duivels dilemma in Egypte

Je zal maar hebben gedemonstreerd op Tahrir tegen het oude regime van Hosni Moebarak.  Je zal maar hebben gedroomd van een demokratischer samenleving, misschien wel een seculiere staat.  En dan moet je gaat stemmen op 16 en 17 juni.  De keus is makkelijk:  Ben je voor Morsi, of ben je voor Shafiq.

Nou ja, makkelijk... Morsi is de lieveling van de Islamisten, en Shafiq is echt een man van het oude regime.  Op wie ga je dan stemmen?  De kans dat Morsi, van de Moslimbroederschap, Egypte op de koers van demokratisering zal zetten, is gering.  Hij wil een islamitische staat met een grotere rol voor de islam in de samenleving.  Zaten we daar op te wachten?  En Shafiq? Die heeft beslist vuile handen - was zelfs premier tijdens de Tahrir-opstand.  En hij is de trouwe zetbaas van de militaire junta.  Maar hij wil in ieder geval geen islamisering van de samenleving.

Mijn verwachting is dat in dit duivelse dilemma, de voorkeur van de meeste Egyptenaren naar Shafiq zal gaan.  Maar ook onder de lui die een eind wilden maken aan het ancien regime, en die geen islamitische staat willen, blijven velen zich verzetten tegen het duivelse dilemma.

Velen hopen dat Shafiq alsnog uit de race wordt gehaald omdat hij bij die oude garde hoorde, of dat hij wordt berecht wegens corruptie onder dat oude regime.  In dat geval zou de nummer 3 van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen wellicht automatisch de plaats van Shafiq innemen?  Die nummer 3 is Sabbahi - een tot op de botten seculiere Nasserist.

Dus wordt dezer dagen tegen Shafiq demonstreerd.  Vanavond liep een groep jongeren door onze straat: 'Ahmed Shafiq, een dief' werd gescandeerd.  Op Tahrir is vandaag ook om een rechtzaak tegen Shafiq gedemonstreerd.  Maar het leger gaat Shafiq heus niet laten vallen.  En die jongeren moeten op 16 en 17 juni dus toch eieren voor hun geld kiezen.  Morsi willen ze niet, Shafiq ook niet.  De meesten zullen toch stiekum op Shafiq gaan stemmen, denk ik. Of is dat omdat dit mijn voorkeur zou zijn?  Alles beter dan de barbarij van de Moslimbroederschap, is de houding van velen, en ik heb sympathie voor dat standpunt.

Geen opmerkingen: