donderdag 14 juni 2012

Egypte en de afgrond

Staat Egypte voor de afgrond?  Je zou denken dat met presidentsverkiezingen voor de deur - dit weekend! - de rust in het land gaat terugkeren.  Waarom heeft het leger gisteren dan onderstreept, via het Ministerie van Justitie, dat ze grote vrijheden heeft om burgers te arresteren?

Vandaag is een kritische dag; het Hoogste Constitutionele Gerechtshof doet vandaag uitspraak in twee zaken.  De kans bestaat dat het onlangs gekozen parlement wordt ontbonden, en dat de presidentsverkiezingen worden uitgesteld.

Het lijkt of het leger zich  voorbereid op een negatieve reactie van de bevolking als vandaag door de rechters uitspraak wordt gedaan.  Pantserwagens en tanks staan klaar bij het gerechtshof.  De uitspraak wordt op donderdagmorgen verwacht.

De rechters moeten bepalen of de Moslimbroederschap illegaal heeft gehandeld door bekende leden van de organisatie aan de parlementsverkiezingen te laten meedoen als onafhankelijke kandidaten, terwijl het tegelijk ook meedeed via de Freedom and Justice Party.  De constitutie zegt dat tweederde van de leden op een partijlijst moet staan, en dat een derde van het parlement uit onafhankelijke kandidaten moet bestaan.  De vraag is of de uitspraak van de rechters niet erg politiek bepaald zal zijn, want ze zijn nogal op de hand van het vorige regime van Hosni Moebarak omdat alle rechters nog in de tijd van Moebarak zijn aangesteld.

Een andere zaak die de rechters moeten bepalen is of de wet die het parlement aannam dat voormalige leden van het regime Moebarak niet aan presidentsverkiezingen mogen meedoen, niet illegaal was.  De wet wordt gebruikt om te proberen de presidentsverkiezingen te blokkeren omdat Ahmed Shafiq, Moebarak's laatste premier, daaraan meedoet.

Stel je voor dat het parlement wordt ontbonden en de presidentsverkiezingen doorgaan... dan zijn de rapen gaar.  De Moslimbroederschap haalde een klinkende overwinning bij de verkiezingen, maar zal dat niet opnieuw doen want ze zijn de afgelopen maanden sterk in populariteit gedaald.  Dit kan tot grote onlusten leiden, want de Broederschap laat zich het kaas niet van het brood eten.  En als na de ontbinding van het parlement Ahmed Shafiq de verkiezingen zou winnen, dat zou voor de Broeders helemaal een drama zijn.  Dan is het oude regime weer helemaal terug. 

Of omgekeerd, stel dat het parlement blijft zitten en Shafiq inderdaad niet mag meedoen.  Dan moeten de presidentsverkiezingen van dit weekend dus afgelast worden.  In dat geval zullen de secularisten juichen, want dan is de kans zeer groot dat de tegenstander van de populaire Broederschapkandididaat Ahmed Morsi niet Ahmed Shafiq maar Hamdeen Sabbahi wordt. Dit scenario is nauwelijks denkbaar, gezien de weerzin van het oude regime en diens rechters tegen deze Nasserist Sabbahi.  Ze willen gewoon zorgen dat Shafiq de president wordt. 

Ik vermoed dat de rechters kool en geit gaan sparen. Parlement blijft zitten, en de verkiezingen gaan gewoon door.  Dat zal veel secularisten enorm boos maken.  Het leger staat klaar om massaal arrestaties te verrichten en grote demonstraties in de hand te houden.  De vraag is echter of die te verwachten zijn.  De teleurstelling bij veel 'Tahrirjongeren' is zo groot dat velen de lust om te demonsteren al lang is vergaan; het leger is aan de macht, en dat lijkt zich niet van de wijs te laten brengen.  Het leger wil Shafiq, en het leger krijgt Shafiq, is mijn inschatting.

Geen opmerkingen: