donderdag 14 juni 2012

Shafiq mag meedoen, deel parlement Egypte illegaal

De kogel is door de kerk - Ahmed Shafiq mag, zoals verwacht, meedoen met de presidentsverkiezingen dit weekend.  De Moslimbroederschap en veel seculiere opposanten in Egypte hoopten dat Shafiq niet zou mogen meedoen, omdat hij hoort bij de 'feloel', de restanten van het regime van Moebarak.  Dat het Hoogste Constitutionele Gerechtshof dit oordeel vandaag velde kwam niet onverwacht.

Dat het parlement wordt ontbonden verbaast me meer.  Het laat het zelfvertrouwen zien van de militaire junta, imho.   Een gerechtshof oordeelde dat de verkiezingen voor de onafhankelijke zetels in het parlement over moeten, omdat teveel van de 'onafhankelijke' kandidaten bekend stonden als leden van de Moslimbroederschap.  Dat hierom het hele parlement moet worden ontbonden en herverkiezingen plaatsvinden, is enorm in het voordeel van de militaire junta, die niets moet hebben van de meerderheid van radicale moslims in het parlement.

De rechterlijke uitspraken van vandaag zijn in ieder geval in het voordeel van die militaire junta.  Tegenstanders van de junta zullen hier een bewijs in zien dat de rechters niet onafhankelijk zijn, maar aan de leiband lopen van het leger.  Een aantijging die kant en wal raakt.

Dus de verkiezingen dit weekend gaan door.  Een enorme happening in Egypte.  Grote bedrijven als Orascom hebben hun medewerkers twee dagen extra vrijaf gegeven om te gaan stemmen.

Of veel mensen gaan stemmen is zeer de vraag.  Velen zijn zo onthutst dat de keus nu is tussen de Moslimbroederschap en het oude regime van Moebarak, dat ze liever thuisblijven.  Hoewel veel van dit soort boze kiezers hebben opgeroepen om wel te stemmen maar om het biljet ongeldig te maken met duidelijke uitingen van verzet tegen het militaire regime.

De vraag die bij velen leeft is of het zal blijven bij zulke schriftelijke acties van burgerlijke ongehoorzaamheid.  Als Ahmed Shafiq wordt gekozen - een goede mogelijkheid - dan zullen zowel radicale moslims als secularisten, eigenlijk iedereen die in januari en februari op Tahrir en elders schreeuwden om de val van het regime, moeten erkennen dat het leger en dat oude regime totaal terug zijn.  Of ze zich daar zonder slag of stoot bij neerleggen is de vraag.

En gaat de Moslimbroederschap vrolijk naar bed nu het parlement waarin ze zoveel macht hadden, wordt ontbonden?  Komt er een nieuwe coalitie van Moslimbroederschap en seculiere tegenstanders van het oude regime? Het is nauwelijks voor te stellen, maar duidelijk is dat ruim de helft van de gepolitiseerde Egyptenaren in elk geval heel ongelukkig is met de gang van zaken.
 

Geen opmerkingen: