vrijdag 30 september 2011

Onopgeefbaar verbonden - inleiding

Onopgeefbaar verbonden
Belijden aangaande Israel

In de introductie van dit document lees ik dat de kerkorde van de PKN zegt dat de ‘kerk is geroepen gestalte te geven aan haar onopgeefbare verbondenheid met het volk Israel’. Het is zinvol de uitspraken in de kerkorde goed na te lezen; de 'onopgeefbare verbondenheid' heeft in elk geval geen politieke lading en gaat niet specifiek over de staat Israel, maar over het volk. Het volk Israel dat in Amsterdam, Tel Aviv, New York en Moskou woont.

Naar de overtuiging van de schrijvers gaat het ‘bij die verbondenheid om een essentieel geloofsartikel.’ Een essentieel geloofsartikel? Dan zal dat ook wel duidelijk zijn verwoord in de oecumenische belijdenissen van de kerk? In de belijdenissen van de Reformatie bovendien? Nou, nee natuurlijk, dat is niet zo. Als je verbondenheid met Israel dus toch een ‘essentieel geloofsartikel’ durft te noemen, ben je niet orthodox maar revolutionair. Wat de kerk nooit een ‘essentieel geloofsartikel’ noemde, is dat vandaag wel? Bedenk, als de kerk dit essentiële geloofsartikel al 2000 jaar heeft gemist, ontbrak er dus 2000 jaar een essentieel aspect aan het geloven van de kerk.

Heeft God niet aan zijn apostelen en de kerk beloofd dat Hij ze zal leiden in alle waarheid? Dat is dus blijkbaar misgelopen, maar anno 2011 gaan we dat even rectificeren. We hebben het niet langer over de 12 artikelen des geloofs, maar we maken er 13 van.

Ik geef toe, ik ben bevooroordeeld en lees niet erg onbevangen. Maar gezien de gevoeligheid van het thema is het ook terecht om zorgvuldig te lezen. Welnu, ongeacht de inhoud van de brochure ben ik nu al afgehaakt heren. U overspeelt uw hand. We gaan de kerkgeschiedenis en de geloofsbelijdenissen namelijk niet herschrijven.

In de inleiding krijg ik ook meteen al de kriebels van het onduidelijke taalgebruik. Gaat het over het volk Israel? Wordt dat bedoeld als vervolgens over ‘Israel’ wordt gesproken? Hebben we het over het wereldwijd verspreidde Jodendom? Of over de minderheid van Joden die in Israel woont? Gaan we het over de staat Israel hebben?

5 opmerkingen:

Wim de Bruin zei

Stop maar met lezen Jos. Je gaat het nooit begrijpen ;)

Jos M. Strengholt zei

Dank voor je tip, Wim. Maar ik probeer het toch nog maar even.

Johan / Jominee zei

Wim, Jos,

Ik heb jullie maar direct geïncorporeerd in mijn blog.
[url]http://jominee.wordpress.com/2011/10/01/onopgeefbaar-verbonden-tegenstemmen-1/[/url]

Alex zei

deze connectie met Israel maakt dat elke kritische noot als antisemitisch bestempeld zal worden, en kan er nooit een rechtvaardig standpunt over Israel vs Palestijnen ingenomen kunnen worden.

Alex zei

zonder 'kunnen' graag.