donderdag 8 september 2011

Mooi project in Ethiopie

Vandaag lang gesprek gehad met Jeremiah, een priester in de Anglicaanse kerk in Gambella. Dat is een westelijke provincie van Ethiopie, die aan Soedan grenst. Jeremiah is zelf een Nuer. Hij is in Egypte om de Alexandria School of Theology te volgen en klaargestoomd te worden voor kerkleiderschap in Gambella.

Met Jeremiah ben ik tot overeenstemming gekomen dat we met onze kerk in Helipolis het komend jaar zorgen voor de bouw van twee kerkgebouwtjes in Gambella, voor de Nuer en de Opo. De betreffende gemeenten komen nu onder bomen bij elkaar. Een van de gemeenten had tot voor kort wel een soort grashut als kerkgebouw, maar die was ingestort. Nu willen we twee gebouwtjes met moddermuren en golfplaten daken laten neerzetten. Verder hebben die twee gemeenten ook wat muziekinstrumenten nodig. De armelui kunnen dit zelf niet opbrengen.

Twee kerkjes bouwen en muziekinstrumenten voor die gemeenten leveren kost 5000 euro. Dat moeten we dit jaar wel bij elkaar sprokkelen.

Leuker vind ik dat we hebben afgesproken dat we de komende zomer twee Egyptische artsen en een tandarts naar Gambella sturen om een maand lang een soort eerstehulp te verlenen. Veel mensen lopen daar met ontstekingen in het gebit rond en die tanden en kiezen kunnen we trekken :-).

Jeremiah kwam langs met zijn vrouw Nyachom en zoontje Wonwor. Jeremiah spreekt vloeiend Engels, zijn vrouw geen woord. Op 10 oktober praten we verder; Jeremiah beloofde dat hij dat een pro-forma invoice van een bouwbedrijf uit Gambella heeft, en veel fotos.

Nyachom noemt zich buiten het Nuer-gebied 'Elisabeth'. Wel wat makkelijker te onthouden vor domme alinguisten als ik. En toen ik Jeremiah vroeg hoe hij echt heet in het Nuer, zei hij: 'Met' Kijk, met zo'n naam zou ik mezelf geen Jeremiah gaan noemen. Hij moest er zelf ook om lachen.

Geen opmerkingen: