dinsdag 27 september 2011

Kopten moeten niet overdrijven

Deze dagen circuleert op het internet het bericht dat de afgelopen maanden - sinds 19 maart 2011 om precies te zijn, ongeveer 93.000 Kopten zijn geemigreerd. Dat bericht komt van Naguib Gabriel, van de Egyptische Federatie van Mensenrechten.

Gabriel zegt dat hij zijn cijfers heeft van kerken in Egypte en daarbuiten. Hij is heel concreet:
“Nearly 16,000 migrated to California, while 10,000 moved to New Jersey, 8000 to New York, and 8000 to other American states. Around 14,000 left to Australia, 17,000 to Canada, and 20,000 settled in the Netherlands, Italy, England, Austria, Germany and France.”


Volgens Gabriel is deze emigratie het gevolg van het extremisme van Salafisten die de Islamitische wetgeving willen implementeren. Daarnaast zouden mensen het land verlaten door aanslagen op kerken en het gebrek aan daadkracht van de overheid tegen de daders daarvan.


Nu ben ik zelf een vervente tegenstander van salafisten, van aanslagen op kerken, en van gebrekkig recht in Egypte. En ik ben helemaal niet blij met de emigratie van Kopten.


Maar 93.000? Meneer Gabriel kan niet tellen vrees ik. Als we nou eens heel ruimhartig denken, nemen we aan dat 10% van Egypt Kopt is. Dus 8 miljoen mensen. [Ik denk dat in werkelijkheid ongeveer 5% van de Egyptenaren Kopt is, maar dat maakt nu even niet uit voor mijn argument.] Als van de 8 miljoen Kopten in een half jaar tijd 93.000 mensen emigreren, is dat ongeveer 1:90 mensen.


Nu heb ik even een paar Koptische vrienden van me gevraagd of ze mensen kennen die de afgelopen maanden zijn geemigreerd en ik heb zelf ook even diep nagedacht... maar niemand van degenen die ik vroeg, kent ook maar 1 Kopt die is geemigreerd. Ik weet wel, niet een erg wetenschappelijke aanpak. Maar mijns inziens duidt mijn bescheiden onderzoekje er toch op, dat de emigratie van 93.000 Kopten echt zeer overdreven moet zijn.

12 opmerkingen:

wimco zei

dank voor dit wetenschappelijke onderzoek. it makes sense. :-)

Jos M. Strengholt zei

wetenschappelijk? haha nee niet echt. Maar dezelfde man die met deze cijfer komt heeft het ook over het idee dat de Kopten 16% van de bevolking uitmaken. En je hoeft maar een korte tijd door Egypte te wandelen om door te hebben dat dit pure bs is. Is 1:6 mensen die je tegenkomt een Kopt?

daniella van den akker zei

het hangt er wel van af door welk deel van Egypte je wandelt, Egypte is nogal groot...

Anoniem zei

Gert A zei,


Misschien zijn het vooral de Kopten in Zuid Egypte die emigreren.
De discriminatie schijnt daar heviger te zijn.

Waarom verschillen die cijfers met percentage Kopten trouwens zo ?
Het staat toch aangegeven in het paspoort ?

De cijfers die ik lees, lopen uiteen van de 4 tot 20 %.
Dat is bizar.

Heeft iemand betrouwbare cijfers ?

Jos M. Strengholt zei

Ha Gert A

Neen, het zijn juist de Kopten uit Cairo en Alexandrie die emigreren. De boertjes in het zuiden kennen geen engels en hebben geen geld, dus komen het land niet uit.

Ja, de getallen verschillen enorm. Inderdaad, religie staat in paspoort maar de overheid heeft altijd geweigerd resultaten van volkstellingen te publiceren. Staatsgevaarlijk of zo?


Kopten zien zichzelf graag groot en sterk en gebruik dus hoge cijfers. Dat geeft ze ook een argument om meer banen en zo bij overheid te vragen.

10% wordt vaak door media gebruikt, een soort gemakkelijk "gemiddelde" denk ik. Maar om me heen kijkend in Egypte (en ik kijk al sinds 1988 en ik kijk vrij scherp) denk ik dat ook 10% een forse overschatting is. Een Koptenkenner als Kees Hulsman gaat geloof ik uit van 6%.

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

Ik geloof dat wel van die 6%,
maar waarom zou het dan staatsgevaarlijk zijn om dergelijke cijfers bekend te maken ? Terwijl het toch zo'n laag percentage is ?

Ik denk eerder dat men wil verbergen dat er in verhouding veel meer kopten dan moslims emigreren.
En dan niet de laatste maanden, maar de laatste decennia.

Heb jij trouwens enig idee of er in Egypte veel christenen overstappen naar de Islam ?
Dit schijnt bij jullie zelfs in de krant te komen.

Heb weleens iets dergelijks gelezen op de site van Pakistan today.
Arme drommels, het ging geloof ik om iets meer dan honderd.

Anoniem zei

Gert A zei,

ps.
Dat "arme drommels", klinkt wat fout, iedereen mag kiezen wat die wil.De druk op de christen daar is echter ontiegelijk.

Anoniem zei

Gert A zei :

He Jos,

Maar heb je enig idee hoeveel kopten zich ( bv. jaarlijks ) bekeren.

Je hebt namelijk nog niet gereageerd.

Jos M. Strengholt zei

Ha Gert A - jaarlijks? In de jaren 90 waren de cijfers die door Kopten en overheid werden gebruikt, ongeveer 20.000 per jaar. Dat ging in de meeste gevallen om mensen die moslim werden om echtscheiding mogelijk te maken; de orthdodoxe kerk (en dus de overheid!) staat Kopten nauwelijks echtscheiding toe.

Veel van die 20.000 werden in hun identiteitspapieren moslim, maar bleven naar een kerk gaan. Maar door hun 'bekering' zorgen ze er wel voor dat hun nageslacht voortaan formeel als moslim bekend staat. groot probleem dus.

Het aantal 'bekeerlingen' is de afgelopen jaren naar verluidt wel sterk gedaald - maar met zekerheid kan ik dat niet zeggen.

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

20.000 ! dat is echt veel !
Las een tijd terug op je blog, dat deze "nep" moslims zich weer terug kunnen laten "bekeren" tot christen.
Of geld dat hier niet voor ?

Ook weer positief trouwens.
Want als dat echt zoveel per jaar zijn, alleen vanwege echtscheiding,komen we misschien toch nog op wat grotere aantallen dan 6 %.
Dit omdat deze waarschijnlijk minder streng kerkelijk zijn en deze jullie misschien daardoor niet zijn opgevallen

Toch vind ik het onbegrijpelijk.
Moslim worden om te kunnen scheiden.
Je weet dat in de moslimgemeenschap afvalligheid als doodzonde word beschouwt.

Bovendien melde je zelf op je blog, dat als je naar een kerk "richting" stapt, je ook kan scheiden. ( verkapte reclame? ha ha )
Waarom zoeken mensen in vredesnaam niet zoiets uit ?

Kun je trouwens al moslim vrouw formeel trouwen met een christen man ?

Las laatst een verhaaltje in de visie hierover.
Ken jij dergelijke verhalen, ben erg benieuwd.

Jos M. Strengholt zei

Gert A -
nee een moslimvrouw mag legaal niet trouwen met een christenman. Bij wet verboden.

Dat kopten ook lid van ander kerkgenootschap kunnen worden was tot 2 jaar geleden mogelijk als middel voor scheiden. Dat is intussen niet meer zo - paus van de Kopten heeft dus grote macht. Enorm slechte wetgeving die veel teveel macht aan die paus geeft.

Anoniem zei

Gert A zei,

He Jos,

Dat is nogal wat, bij de wet geregelde discriminatie.
Doe me denken aan de VS in 50's.

Toch weet ik heel zeker dat ik een verhaal in de Visie gelezen heb over een Moslim vrouw die getrouwd is met een Christen man.
Wel is zij bekeerd, en leverde dit alles nogal wat beroering op.

Ga het binnenkort eens opzoeken voor je.

Begrijp ik trouwens goed dat je als Kopt wel kan overstappen naar een andere kerk maar dan niet( meer ) mag gaan scheiden ?
Of mag je helemaal niet overstappen ?

Macht corrumpeert daarom is een strakke hiërarchie naar m.i. in een kerk niet gewenst.