donderdag 9 augustus 2012

Power cuts in Egypte

We worden al weken geteisterd door langdurige power cuts in Egypte.   Voor Egypte is dit het thema van deze weken.  Vooral in de betere wijken van Cairo waren we dit niet gewend, maar het went intussen.  Uren per dag zitten we zonder stroom. Armere wijken en vooral het platteland hebben nog veel langere periodes dat de koelkast en de computer het niet doen.  Dat er geen licht is.  Dat de mobiele telefoon niet opgeladen kan worden.  Dat de airoconditioners het niet doen.  Heel vervelend allemaal, nu het overdag 38 graden Celcius is.

President Mohammed Morsi krijgt veelvuldig de schuld.  Miljoenen mensen vervloeken hem dat hij het land niet uit deze ellende helpt.  En velen denken dat het Egyptische leger hierachter zit; dit zou bewust willen dat Morsi door het ijs gaat, zeg maar. 

Maar een veel redelijker verklaring is, dat Egypte al jarenlang veel te weinig zorg aan het net heeft besteed.  De bevolking blijft groeien, de steden expanderen, de industriele vraag naar electra blijft groeien, maar aan onderhoud van het netwerk is veel te weinig gedaan.  En nu zitten we met de gebakken peren.   Het was onder de vorige president, Hosni Moebarak, dat niks werd gedaan aan onderhoud en verbetering van het net.  En het is al tientallen jaren een feit dat de ambtenaren geen mallemoer uitvoeren als ze er niet beter voor betaald worden. 

Dus Morsi?  De man treft geen blaam voor de ellende van nu.  Maar dom is hij wel, want een week geleden beloofde hij tijdens een toespraak in Qena dat de problemen binnen een paar dagen, misschien zelfs in een kwestie van uren, zouden kunnen worden opgelost.  Hij zou daar zelf zorg voor dragen.  Zoiets doms moet hij natuurlijk niet zeggen; het bewijst dat hij politiek een groentje is.  Hij belooft de mensen van alles en nog wat en kan het niet waarmaken.  En daarmee geeft hij aan de bevolking alle recht om het hemzelf te verwijten dat we zonder stroom zitten.  De strop die niet voor hem bedoeld zou moeten zijn, heeft hij om zijn eigen nek gelegd.

Vindt het leger het prettig dat Morsi dit doet?  Ja, ik denk van wel.  Want het lijkt me dat het leger niks liever ziet gebeuren dan dat Morsi en zijn hele Moslimbroederschap door het volk worden weggehoond voor hun gebrek aan daadkracht.  Egypte was Moebarak zat, maar wil er niet een regime voor terug dat met mooie (islamitische) woorden het land nog verder in de economische ellende ellende laat zakken.  En ellendig gaat het, als fabrieken, kantoren, de Egyptische beurs (!), ambassades, ministeries en arme lui als ik dagelijks vele uren zonder stroom zitten.   

2 opmerkingen:

Paul Miller zei

Heb te doen met jullie. En dat in die hitte. Doen de stoplichten het dan ook niet? Zal een zooitje zijn in het verkeer.
Vliegvelden, metro's, vries- en koelkasten down, electronisch betaalverkeer. Kan het me bijna niet voorstellen. Wat een ellende. Maar je blogjes kun je nog schrijven toch: op de batterij. :-)

Jos Strengholt zei

ach we leven he? dan valt alles mee :-)