Nobelprijswinnaar en voormalig VN-waakhond voor nucleaire zaken, Mohammad el-Baradei (67), keert vrijdag naar Egypte terug. De veiligheidsdienst van Egypte heeft gewaarschuwd dat het geen grootschalig welkom op het vliegveld van Cairo zal tolereren. Het lijkt of de overheid steeds angstiger optreedt, met de verkiezingen voor een nieuwe president in 2011 in zicht.
El-Baradei heeft gezegd dat hij overweegt aan die verkiezingen mee te doen. Was hij tot het moment van die mededeling nog een gevierde held, ook voor de Egyptische overheid, dat veranderde compleet. El-Baradei kreeg meteen waarschuwingen dat hij zich niks moest verbeelden. Een groots onthaal op het vliegveld zou zijn status in Egypte enorm verhogen. Hij is toch al razend populair, vooral omdat hij als Egyptenaar ook internationaal gerespekteerd is. De politiek geinteresseerden weten dat dit van hun huidige president, Hosni Moebarak, niet gezegd kan worden.
Moebarak regeert Egypte sinds 1981, toen zijn voorganger Anwar Sadat werd vermoord. Sadat had Moebarak als vice-president aangesteld, waardoor hij automatisch de macht kreeg. Elke herverkiezing van de inmiddels 81-jarige dictator was doorgestoken kaart. Het leger hielp hem aan de macht, en wil zelf bepalen wie zijn opvolger wordt. Omdat de indruk van demokratie moet worden gegeven, zullen volgend jaar verkiezingen plaatsvinden, maar niemand twijfelt eraan dat de politieke elite met het leger op de achtergrond, alleen de ‘verkiezing’ van Moebarak’s zoon, Gamal, wil orchestreren.
Op facebook heeft zich een politieke oppositie ontwikkeld die zich sterk maakt voor serieuze verkiezingen, en in de digitale wereld is Mohammad El-Baradei populair. Hij wordt momenteel als de meest geloofwaardige kandidaat beschouwd, maar heeft wel gezegd dat hij alleen zal meedoen als voldoende garanties bestaan dat de verkiezingen werkelijk eerlijk zullen verlopen.
Via facebook is opgeroepen om el-Baradei op vrijdag een heldenwelkom te geven. Veiligheidsofficieren hebben gewaarschuwd dat ze zulke ‘illegale’ bijeenkomsten niet zullen tolereren; er zullen dan ook duizenden militairen op de been zijn om elke vorm van demonstratie uiteen te slaan. Egypte heeft sinds de dood van Sadat onder een noodtoestand gefunctioneerd, wat onder meer betekent dat bijeenkomsten van meer dan drie personen illegaal zijn. Op facebook zijn demonstranten opgeroepen om in kleine groepjes naar het vliegveld te reizen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten