zaterdag 13 februari 2010

Moordenaars van Christenen in Egypte pleiten 'niet schuldig' te zijn

De drie moslims die worden beschuldigd van het doden van zes Christenen en de bewaker bij hun kerk in Egypte, hebben vandaag bij de start van hun rechtszaak, gezegd ‘niet schuldig’ te zijn. Er is geen twijfel dat deze drie jongemannen het bloedbad hebben aangericht op 6 januari in het Zuidegyptische stadje Nagaa Hammadi, want daar waren tientallen getuigen. Hier een filmpje met beelden van de doden.

Mohammed al-Kammouni, Qoershi Abu al-Haggag and Hindawi Sayyid zeiden echter onschuldig te zijn toen vandaag de aanklacht van moord met voorbedachten rade werd voorgelezen in het gerechtshof in Qena, de provinciehoofdstad dichtbij Nagaa Hammadi. De kans dat ze er mee wegkomen en worden vrijgelaten is niet eens denkbeeldig.

Meteen na het bloedbad waren veel getuigen bereid de jongens als de schuldigen aan te wijzen. Op dit filmpje is te zien hoe druk het was op straat toen het net was gebeurd, met beelden van salchtoffers. Maar de grote vraag is of ze dat ook nu nog zullen doen. Er is in de dorpjes in Zuid Egypte vaak sprake van intense intimidatie tegen de Christenen.

Na het bloedbad vonden ernstige rellen het dorp plaats (zie foto hieronder); de Kopten zijn het meer dan beu om altijd de kop van jut te zijn. Ze klagen over een gebrek aan bescherming door de autoriteiten, en ook dat die autoriteiten vaak a priori de kant van de moslims kiezen. Die vormen per slot van rekening de grote meerderheid in het land.
Anba Kirollos, de bisschop van Nagaa Hammadi (foto hieronder), had weken tevoren al telefoontjes gehad met waarschuwingen voor een aanslag, en dat had hij aan de politie doorgegeven. De bisschop had wegens deze dreigementen de kerkdienst ingekort. Waarom was er dus niet meer politie op de been?

Dat de overheid de kant van de daders heeft gekozen, is voor de Kopten overduidelijk. In Nagaa Hammadi zijn velen er bovendien van overtuigd dat de jongens die de moord uitvoerden, door leiders in de moslimgemeenschap van het dorp zijn aangezet tot deze daad.

Meteen na de rellen die op het bloedbad volgden, zijn tientallen Koptische jongelui gearresteerd. Hoeveel er nu nog vastzitten is niet duidelijk, maar het is een publiek geheim dat de bisschop te horen heeft gekregen dat als de daders beschuldigd worden, deze Koptische jongens nooit meer vrij zullen komen. Niemand in Egypte twijfelt eraan dat ze in het gevang zeer onplezant behandeld (zullen) worden.

Het lijkt er dus op dat, zoals in zoveel eerdere gevallen, de slachtoffers de vernedering moeten dragen. De daders worden vrijgelaten, en de Kopten moeten zwijgen en wachten op een nieuwe moordpartij. De overheid heeft de Kopten bovendien geschoffeerd door openlijk te zeggen dat de aanslag niks met religie te maken heeft, maar dat het gaat om een criminele daad. Hoe stupide denken de autoriteiten dat de Kopten zijn? De Verenigde Staten zien in het incident een bewijs van de ‘atmosfeer van intolerantie’, en dat is volstrekt terecht.

Geen opmerkingen: