dinsdag 16 februari 2010

Mijn blauwe onderbroek en Hillary Clinton in Saoedie Arabie

Ik heb een lichtblauwe onderbroek met een enorm bruine vlek erin. Dat komt doordat in de zomer veel vleermuizen over het balkon vliegen waar onze was te drogen hangt. Die ellendige dieren huizen in een hoge palmboom in de tuin van de buren, en als het donker is genieten ze ervan om over onze tuin te schichten. Mijn onderbroek is een niet te missen object voor de vleermuizen; terwijl ze overvliegen laten ze hun uitwerpselen vallen als natte bommen. Flatsj. ‘Onderbroek van Jos geraakt. Doelwit getroffen. Opdracht vervuld. Keer terug naar basis.’ De vleermuiselijke flatsj blijkt onuitwasbaar.

Zou Hillary Clinton dat nou ook wel eens hebben? Ik moest daaraan denken omdat Mw Clinton deze week in Saoedie Arabie is, en het zou me niks verbazen als ze bij haar toespraak aan het Dar al-Hikma college in Jeddah vragen over slipjes krijgt. Bij dat college werkt professor in de economie Mw Reem Asaad (foto hieronder); die is net begonnen met een campagne om alle dames in Saoedie Arabie over te halen twee weken lang alle lingeriewinkels te boycotten. Langer kan natuurlijk niet, want de Saoedische dames moeten wel winkelen natuurlijk. Maar ze zijn het wel zat om hun meest intieme kledingstukken te moeten kopen in winkels waar alleen mannen werken.

In het aartsconservatieve land werken geen vrouwen in winkels – ze zouden daardoor immers met vreemde mannen in contact komen? Maar als een dame haar slipje moet kopen, staan de heren haar te helpen. ‘Nou mevrouw, ik denk dat u best een maatje kleiner kunt nemen hoor... En wat denkt u van deze roze tanga?’ [Ik weet uit betrouwbare getuigenissen, van horen zeggen, dat ook daar dit soort kledingstukken onder de zwarte Abaya worden gedragen.]

De campagne van Reem Asaad wordt gevoerd via facebook. In Saoedie Arabie zijn alle andere demonstraties verboden. Reem Asaad weet intussen wel dat ze sommige conservatieve islamitische geleerden op haar hand heeft, want er is natuurlijk sprake van een dilemma. Willen die islamitische geleerden dat hun vrouwen en dochters zich de slipjes en bh’s laten aansmeren door vreemde mannen? Dat kan niet natuurlijk. Dus heeft de religieuze politie er vorig jaar al mee ingestemd dat in winkelcentra die alleen voor vrouwen zijn, ook vrouwen in winkels mogen werken. Het Ministerie van Werkgelegenheid heeft zelfs geboden dat in alle lingeriewinkels ook vrouwen moeten werken. Maar die wet is erg onduidelijk, en de meeste dames moeten nog steeds hun inkopen voor het lichaam doen in winkels met mannen.

Reem Asaad is het dus zat. Deze week zit ze als professor in de economie vast op de voorste rij als Hillary Clinton haar college toespreekt. Waarover zouden ze het na afloop onder een kopje koffie hebben? Vast over de actie van Reem Asaad, die intussen de internationale media heeft gehaald.

Geen opmerkingen: